"Kasapin iz Bosne", "Harizmatični ubica": Ovako su mediji prenijeli vijest o presudi Mladiću

Britanski "Telegraf" javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na "dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji", napominjući da je suđenje Mladiću bilo posljednje pred zatvaranje Haškog tribunala
85 pregleda 19 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 14:32h

Najpoznatiji svjetski i regionalni mediji objavili su kao udarnu vijest da je komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, piše "Blic".

Glavna vijest na CNN objavljena je pod naslovom "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju". U tekstu je prepričan tok izricanja presude, incidenti u sudnici, kao i detaljniji podaci o zločinima za koje je optužen Mladić.

CNN navodi da je suđenje Mladiću trajalo 530 dana, sa više od 500 svjedoka i skoro 10.000 dokaza, a navodi se i da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao "jednu od smrtonosnih kombinacija - harizmatičnog ubicu".

U tekstu piše i da je ratni komandant Vojske RS predvodio bosanske Srbe koji su u julu 1995. ušli u Srebrenicu i tamo, pod njegovim rukovodstvom, sistemski zaklali 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Da je Mladić kriv za genocid u Bosni glavna je vijest i na sajtu BBC.

U tekstu se navodi da je general Vojske RS poznat kao "kasapin iz Bosne", koji je predvodio snage tokom masakra na bosanske muslimane i tokom opsade Sarajeva, piše "Blic".

Piše da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vjekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao bjegunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

I francuski "Le Monde" objavio je kao udarnu vijest presudu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu. U tekstu se navodi da je međunarodni krivični sud proglasio "kasapina" sa Balkana krivim za genocid, kao i da je osuđen po 10 tačaka.

Takođe, piše da je on jedan od posljednjih koji će biti osuđen pred sudom u Hagu, koji je osnovan zbog zločina počinjenih u bivšoj SFRJ, 1993. godine.

Britanski "Telegraf" javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na "dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji", napominjući da je suđenje Mladiću bilo posljednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podijeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali, navodi "Blic".

"Raša tudej" prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan. RT ocjenjuje da će današnja presuda vjerovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podsjeća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od 10-ak optuženika drugih nacionalnosti.

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.

I poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću. Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandata bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, malom selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vijest o izricanju presude Mladiću prenijela je i ruska agencija Tas s, podsjećajući da je Mladić 16 godina bio u bjekstvu prije nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. i izručen Hagu.

Mediji u regionu su sa još većom pažnjom pratili su tok suđenja i izricanje presude, naročito portali u BiH.

"Dnevni avaz" na licu mjesta imao je i svog reportera, a na portalu tog medija objavljeno je blizu 10 naslova o Mladiću. Zanimljivo je i da je presudu komentarisao Naser Orić, koji je u Haškom sudu oslobođen od krivice za zločine nad Srbima. Orić je rekao da je "sud svoje rekao, da Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom", prenosi "Blic".

I portal "Kliks.ba" objavio je desetak vijesti i članaka na svojoj naslovnoj strani o Ratku Mladiću, a među najvažnijima su: "Transparent Ratku Mladiću u Sarajevu: I bez suda mi znamo da si kriv", "Munira Subašić: Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, tužićemo Srbiju i RS"...

Radio-televizija RS objavila je udarnu vijest o presudi Mladiću, a najavljena je i konferencije za novinare lidera RS Milorada Dodika.

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vest na portalima "Indeksa", "Dnevnika", "Večernjeg lista"... doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on "proglašen krivim za genocid u Srebrenici".

"Jutarnji list" objavio je i tok izricanja presude i podseća na zločine koji su počinjeni u Srebrenici i za koje je Mladić proglašen krivim.

Bonus video: