Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu u vrijeme korona krize

Sa područja Zapadnog Balkana djecom se trguje u različite svrhe od seksualnog iskorišćavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorišćavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove

10245 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Trgovina djecom na području Zapadnog Balkana povećala se u vrijeme krize koronavirusa, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rješenja niti praktično preduzete mjere, upozoreno je na konferenciji koju su zajednički organizovali Evropska unija i Savjet Evrope.

"Pandemija koronavirusa učinila je djecu još osjetljivijom u trgovini ljudima, zbog rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja", navedeno je prvog dana dvodnevne regionalne konferencije "Zajedničko djelovanje u susret krizi: Zaštita djece od trgovine i eksploatacije na zapadnom Balkanu" u Sarajevu koja je okupila više od 130 učesnika iz regiona.

Pritom je istaknuto da trgovina djecom u regionu zapadnog Balkana i dalje raste uprkos brojnim zakonodavnim i praktičnim mjerama preduzetim tokom godina.

Zamjenica rukovodioca Odjeljenja za politiku organizovanog kriminala i droga iz Evropske komisije naglasila je da je sprečavanje i suzbijanje trgovine djecom jedan od prioriteta Evropske komisije, prenosi agencija Hina.

"Hiljade pojedinaca su žrtve trgovine ljudima godišnje, a pandemija koronavirusa dodatno je pojačala rizik od eksploatacije. Uprkos svim našim naporima, još uvijek postoje značajni nedostaci", rekla je ona.

Navela je da je Evropska komisija usvojila novu strategiju protiv trgovine ljudima utvrđujući širok spektar akcija kojima se osigurava da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde, a da žrtve dobiju potrebnu zaštitu i podršku.

Na konferenciji je rečeno da se sa područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorišćavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorišćavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.

Izvršna sekretarka Konvencije Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima Petija Nestorova rekla je da bi mjere za suzbijanje trgovine ljudima trebale da budu "integrisano u opšti sistem zaštite djece, okupljajući socijalne, zdravstvene i obrazovne službe".

Bonus video: