Bregu: Diskriminacija Roma i dalje veoma velika

„Iako se Poznanjskom deklaracijom, koju su usvojili lideri iz regiona prije dvije godine, jasno propisuju rezultati koje je region postavio u pogledu integracije Roma, diskriminacija je i dalje veoma velika i treba da preduzmemo aktivnosti na njenom smanjivanju i sprečavanju“, rekla je Bregu

3793 pregleda 1 komentar(a)
Bregu, Foto: RCC
Bregu, Foto: RCC

Diskriminacija Roma na Zapadnom Balkanu i dalje je veoma velika i region mora da preduzme aktivnosti na njenom smanjivanju i sprečavanju, poručila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma, koji se održava danas u Sarajevu, navela da prema Balkan barometru 2021, oko 40 posto privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu i dalje nerado zapošljava Rome, čak i kada zadovoljavaju uslove.

Prema Balkan barometru, kako je kazala, 63 odsto građana Zapadnog Balkana ne želi da njihova djeca borave u istoj učionici sa romskom djecom

„Iako se Poznanjskom deklaracijom, koju su usvojili lideri iz regiona prije dvije godine, jasno propisuju rezultati koje je region postavio u pogledu integracije Roma, diskriminacija je i dalje veoma velika i treba da preduzmemo aktivnosti na njenom smanjivanju i sprečavanju“, rekla je Bregu.

Ona je istakla da region mora da uloži ozbiljne napore i pozabavi se glavnim uzrocima isključenosti Roma.

„U tom pogledu, vladama će biti od pomoći regionalna analiza koju sprovodimo o načinu na koji suzbiti anticiganizam. Isto tako je izuzetno važno da Romi ne budu izostavljeni iz glavnih politika, uključujući zeleni i digitalni program,“ dodala je Bregu.

Učesnici sastanka, ministri odgovorni za integraciju Roma u regionu, potvrdili su da će do oktobra ove godine njihove nacionalne strategije za integraciju Roma biti pripremljene, ažurirane i usklađene sa Strateškim okvirom Evropske unije za ravnopravnost, uključivanje i učestvovanje Roma za period od prošle do 2030.

Oni su se, kako je saopšteno iz RCC, dogovorili da pojačaju postojeće aktivnosti na integraciji Roma.

Navodi se da su usvojili konkretne zajedničke zaključke o povećanju stope zaposlenosti Roma i unaprjeđenju uslova stanovanja, pri čemu će se voditi računa da ta populacija ne bude izostavljena iz planova oporavka od COVID-a 19.

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varhelji, istakao je da i dalje ima dosta toga da se uradi da bi se iskoristio potencijal pune uključenosti Roma.

„U Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predstavila prošle jeseni, posebna pažnja se u okviru ulaganja u ljudske resurse posvećuje pristupu Roma obrazovanju i njihovom učešću na tržištu rada“, rekao je Varhelji.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Miloš Lučić, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, rekao je da su aktivnosti te države na uključivanju Roma strateške i dugoročne.

„Naš novi plan za period od ove do 2025. godine obuhvata ciljeve novog strateškog ovira za ravnopravnost, uključivanje i učestvovanje Roma, kao i ciljeve Poznanjske deklaracije. Radimo sve što je u našoj moći da nastavimo postizati čak i bolje rezultate u okviru raspoloživih finansijskih sredstava“, naveo je Lučić.

Njemački državni ministar za Evropu, Majkl Rot, rekao je da je zahvalan što se tema integracije Roma na Zapadnom Balkanu nalazi visoko na listi prioriteta, jer su, nažalost, Romi i dalje suočeni sa diskriminacijom, marginalizacijom, pa čak i nasiljem.

Bonus video: