Srbija: Direktor "Petnice" Nikola Božić podnio ostavku

"Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj", saopšteno je iz ove institucije

4612 pregleda 0 komentar(a)
Božić, Foto: Screenshot/Youtube
Božić, Foto: Screenshot/Youtube

Nikola Božić, direktor Istraživačke stanice "Petnica" u Srbiji, dao je ostavku na to mjesto a Upravni odbor "Petnice" podržao je njegovu ostavku, potvrdila je u srijedu 30. juna, za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tanja Adnađević, predsjednica Upravnog odbora.

Božić je podnio ostavku nakon što su mediji objavili svjedočanstva pet djevojaka o seksualnom nasilju koje su doživjele od jednog od zaposlenih u toj instituciji.

"Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj", saopšteno je iz ove institucije.

Upravni odbor na čelu sa predsjednicom Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom "Petnica".

U saopštenju "Petnice" se dodaje da "nije u potrebnoj mjeri razvila mehanizme prevencije, prepoznavanja i uzbunjivanja koji bi sve učesnice i učesnike seminara u Petnici zaštitili od svakog oblika nasilja. Upravni odbor u aktuelnom sazivu je, na predlog saradnika ISP i u saradnji sa njima, otpočeo rad na novim procedurama i edukativnim programima kao i mehanizmima povjerljivog prijavljivanja."

Adnađević je za RSE rekla da slijede konsultacije sa savjetom i biranje VD direktora "Petnice".

Božić je na mjesto direktora "Petnice" došao u junu 2021. gdje je zamijenio dugogodišnjeg direktora Vigora Majića.

Na funkciju direktora došao je sa pozicije programskog direktora ove institucije.

Istraživačka stanica "Petnica" je nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture i obrazovanja, a njene aktivnosti su najvećim dijelom usmjerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

"Petnica" organizuje različite programe, a osnovna ciljna grupa su učenici srednjih škola kojima se nudi mogućnost pohađanja seminara i kurseva tokom cijele godine.

Božić je saopštio 23. juna za RSE da ta institucija podržava svoje koleginice i "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

"Vrijeme je da se priča, ali najprije treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podijele svoja iskustva. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je tada Božić.

Svjedočenja o seksualnom nasilju

Nedjeljnik "Vreme" objavio je svjedočenja pet ženskih osoba koje tvrde da je nasilnik u "Petnici" zloupotrebljavao svoj autoritet, ucjenjivao ih, a da je dolazilo i do brutalnog cjelonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja.

Neke od sagovornica su navele da su bile izmanipulisane i primorane da se fotografišu bez djelova odjeće, a pojedine da su bile fotografisane nage u besvjesnom stanju.

Kako se navodi u tekstu "Vremena", neke su upravi Petnice prijavile odmah šta se dogodilo, neke godinama kasnije, dok su neke prijavile početkom 2021. godine.

Neke su navele da reakcija uprave nije bila primjerena, ni dovoljno snažna.

Sagovornice "Vremena" nisu imenovale nasilnika, ali su navele da je riječ o osobi koja je imala veliki autoritet u "Petnici" i da je bio zadužen da pregleda radove koje su polaznici i polaznice pisali tokom seminara i Ljetnje naučne škole.

One su navele i da su im advokati koje su konsultovale rekli da su ovi slučajevi zastarjeli.

Bivši direktor "Petnice", Vigor Majić ranije je kazao da je osoba koju žene optužuju za seksualno zlostavljanje u toj obrazovnoj instituciji Branislav Savić, te da je "Petnica" raskinula radni odnos s njim 2017. godine, a da nadležni nisu željeli da taj slučaj obznane kako ne bi došlo do retraumatizacije žrtava.

On je tada za Njuzmaks adriju rekao da "Petnica" nije zadržala ili brisala fotografije nagih devojčica koje je Savić navodno imao na računaru, uz ocjenu da su one možda bile na njegovom privatnom, ne na službenom računaru.

Bonus video: