Zaev i Cipras: Dogovor iz Prespe obavezuje EU da ukloni prepreke Sjevernoj Makedoniji i Zapadnom Balkanu

Vlada u Skoplju je saopštila da su se Zaev i Cipras saglasili da svakodnevno vide koristi jer je poslije decenija spora njihovih zemalja sporazumom uspostavljeno strateško partnerstvo Sjeverne Makedonije i Grčke

2701 pregleda 0 komentar(a)
Cipras i Zaev, Foto: vlada.mk
Cipras i Zaev, Foto: vlada.mk

Premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, i bivši grčki premijer, Aleksis Cipras, danas su na sastanku u Ohridu zatražili da EU ukloni prepreke za evrointegraciju Sjeverne Makedonije i Zapadnog Balkana.

Oni su ocijenili da je to suštinska poruka Sporazuma iz Prespe o normalizaciji grčko-makednskih odnosa, koji su njih dvojica postigli 2018. godine.

Vlada u Skoplju je saopštila da su se Zaev i Cipras saglasili da svakodnevno vide koristi jer je poslije decenija spora njihovih zemalja sporazumom uspostavljeno strateško partnerstvo Sjeverne Makedonije i Grčke.

Zaev i Cipras su u Ohridu povodom "Prespa foruma o dijalogu", na kojem je, po njihovoj ocjeni, potvrđeno koliko je taj sporazum značajno dostignuće jer su na toj dvodnevnoj konferenciji "stotine visokih gostiju iz regiona, Evrope i svijeta da bi potvrdili vrijednosti koje proizlaze iz duha tog sporazuma".

Sastanku premijera Zaeva s bivšim šefom grčke vlade, a sada samo opozicionim poslanikom Ciprasom, prisustovao je i vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov koji je, kao ministar spoljnih poslova, potpisao Prerspanski dogovor sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Bonus video: