Višković: Stradanje srpskog naroda u Podrinju nekažnjeno, Srbima se sudi i za komandnu odgovornost

Parastosu na groblju u Bratuncu prisustvovao je i predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić

12650 pregleda 9 komentar(a)
Danas u Bratuncu, Foto: BETAPHOTO
Danas u Bratuncu, Foto: BETAPHOTO

U Bratuncu je danas obilježena 29. godišnjica stradanja srpskih žrtava iz srednjeg Podrinja tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

Pomen je organizovan povodom stradanja Srba na Petrovdan, 12. jula 1992. godine, u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Tada je ubijeno 69 vojnika i civila, a zarobljena su 22, od kojih niko nije preživio. Za deset stradalih Srba se još traga.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bratuncu da je stradanje srpskog naroda u Podrinju "ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost".

On je naveo da je "za oko 3.500 srpskih žrtava na tom području presuđena jedna sramotna i ponižavajuća presuda".

"Zakoljete dijete od 12 godina i za to budete osuđeni na deset godina zatvora. To je malo i za saobraćajnu nesreću", kazao je Višković novinarima.

Sud BiH osudio je Elfetu Veseli na deset godina zatvora za svirepo ubistvo 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića, 1992. godine kod Zvornika.

Višković je naveo da su Srbi, sa druge strane, osuđivani i na doživotne kazne zatvora, i dodao da "se sve nastoji podrediti" 11. julu 1995. godine i stradanju Bošnjaka u Srebrenici.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio parastos za stradale Srbe, izjavio je da će srpski narod "svjedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju i da je uloga crkve da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina".

On je ocijenio da su Srbi "uvijek činili dobro i pored svih nepravdi".

Parastosu na groblju u Bratuncu prisustvovali su i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministri u Vladi RS, delegacija Narodne skupštine RS i srpski predstavnici u zajedničkim organima.

Prisustvovali su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, te načelnici opština srednjeg Podrinja, kao i veliki broj građana.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su na Petrovdan 1992. godine srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone, ubijajući srpsko stanovništvo i paleći kuće.

Obilježavanje 29. godišnjice stradanja Srba iz srednjeg Podrinja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.