"BESPOTREBNE I BESMISLENE REAKCIJE"

Izetbegović: Bura u Srbiji zbog Mladića ili približavanja NATO?

Naveo je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "spustio lopticu i da će to omogućiti normalnu posjetu bosanskohercegovačke strane Beogradu"
63 pregleda 2 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2017. 16:42h

Bakir Izetbegović kaže da je ostalo da se nagađa da li je njegov intervju DW izazvao buru u Srbiji zbog presude Ratku Mladiću ili zbog približavanja NATO.

Bošnjački član Predsjedništva BiH je, naime, reagovao na "buru koja se podigla u Bosni i Hercegovini i Srbiji" nakon njegovog intervjua za Dojče vele, rekavši za portal Klix.ba da su takve reakcije "bespotrebne i besmislene".

"Mada u politici ništa nije besmisleno, sve ima svoj smisao. Možemo nagađati zbog čega su reakcije u Srbiji takve, da li zbog presude Ratku Mladiću, da li zbog približavanja NATO", rekao je Izetbegović.

Naveo je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "spustio lopticu i da će to omogućiti normalnu posjetu bosanskohercegovačke strane Beogradu".

Inače, dolazak članova Predsedništva BiH u Beograd najavljen je za 6. i 7. decembar.

Kada je riječ o reakcijama iz Republike Srpske, Izetbegović je kazao da "nije prijetnja kada kažete da ćete braniti svoju zemlju, nego kada kažete da ćete rasturiti svoju zemlju".

"To je pokušaj da se ućutka patriotska strana BiH, da se legaliziraju teme o paradržavama, referendumima, da se nagrađuju i dočekuju ratni zločinci, a da bosanskohercegovačka strana mlako ćuti", rekao je Izetbegović.

Naveo je da se na ovaj način isprobavaju reakcije i stvara prostor za neke buduće referendume.

Preporučujemo za Vas