Suspendovan Tviter nalog portala Okruženje

Nalog Okruženja je suspendovan na dan objavljivanja broja na temu nacionalizma i njegovog pogubnog uticaja na proces pomirenja

1974 pregleda 0 komentar(a)
Foto: okruzenje.net
Foto: okruzenje.net

Tviter nalog portala Okruženje suspendovan je 18. maja ove godine.

Glavna i odgovorna urednica Okruženja Zvezdana Kovač saopštila je da su iskoristili sve raspoložive mogućnosti žalbe, ali da je nalog i dalje suspendovan.

"Bez namjere da se miješamo u poslovnu politiku Tvitera i analiziramo kriterije koje koristi za suspendovanje nekog naloga, izražavamo čuđenje da se projekat poput Okruženja našao među nepoželjnima, budući da je, najprije kroz šest sezona svog televizijskog serijala, koji je emitovan na 13 kanala u državama bivše Jugoslavije i u Albaniji, pa potom deset meseci na veb portalu, ekipa Okruženja radila i radi sve kako bi građane regiona okupila oko ideja pomirenja, negovanja demokratskih principa i svih temeljnih evropskih - univerzalnih ljudskih vrijednosti", navodi Kovač.

Dodala je da je projekat Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji godinama širom otvoren prostor za kritičko promišljanje, za razmjenu argumenata i ideja, njegujući kulturu dijaloga u promovisanju ideja pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Za to je 2016. godine nagrađen priznanjem Medijska inicijativa godine koju dodjeljuje "European Citizenship Award".

"Nalog Okruženja je suspendovan na dan objavljivanja broja na temu nacionalizma i njegovog pogubnog uticaja na proces pomirenja. Vjerujemo da je Tviter, u dobroj namjeri da prepozna i stopira širenje ideja koje su na suprotnom kraju onih koje mi promovišemo, napravio grešku. Evropski fond za Balkan i Evropski pokret u Srbiji podržavaju i ohrabruju napore da se nepregledan medijski prostor na socijalnim mrežama reguliše i apeluju da se nađu mehanizmi kako u tim naporima ne bi stradali oni čiji je profesionalni angažman usmjeren ka istom cilju. Simptomatično je da se uz nedavni hakerski napad na naš website desila i suspenzija Tviter naloga i to baš u trenutku kada smo broj posvetili otvorenoj priči o zlu koje su razne vrste nacionalizma nanijele građanima regiona", kazala je Kovač.

U zemljama regiona, kako je dodala, guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv.

"Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti. Govorićemo i dalje o svemu što ugrožava dostojanstvo i pravo na normalan život svih građana regiona bez zadrške i s predumišljajem. Broj pratilaca Okruženja koji raste iz dana u dan nas na to obavezuje. Nije nas bilo na Tvitteru dva mjeseca, ali nas svi oni koji su nas ranije pratili, a i svi ostali, mogu ponovo tamo naći pod imenom Vicinities/Okruzenje", saopštila je Kovač.

Bonus video: