Hrvatska: Desetoro poginulih, više od 40 povrijeđenih u autobuskoj nesreći

"Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o autobusu kosovskih registracijskih oznaka, koji je putovao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština", rekao je Galić

19623 pregleda 6 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Printscreen YouTube
Sa mjesta nesreće, Foto: Printscreen YouTube

Desetoro ljudi je poginulo, a više od 40 je povrijeđeno kada je autobus kosovskih registarskih tablica 25. jula sletio sa autoputa kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

"Poginulo je devet putnika i jedan vozač", rekao je novinarima na mjestu nesreće direktor hrvatske civilne zaštite Damir Trut, navodeći da je u autobusu bilo 67 putnika i dva vozača. On je naveo da je 44 putnika primljeno u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje im je pružena medicinska nega.

"Od tih 44, osam je teže povrijeđeno", rekao je Trut. On je naveo da je u autobusu bilo i djece.

Četrnaest putnika i jedan vozač su smješteni u policijskoj stanici u Slavonskom Brodu, gdje čekaju smještaj u objekt koji će im osigurati županija.

Načelnik saobraćajne policije Slavonski Brod Franjo Galić rekao je novinarima da je policija 25. jula u 6.20 primila dojavu da je došlo do slijetanja autobusa.

"Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o autobusu kosovskih registracijskih oznaka, koji je putovao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština", rekao je Galić, a prenosi Radio-televizija Hrvatske.

Nereća se dogodila u blizini naplatnih kućica na autoputu A3 kod Slavonskog Broda. Saobraćaj na tom delu puta je obustavljen, a policijski uviđaj je u toku.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na Tviteru je napisao da je u kontaktu s kosovskom šeficom diplomatije Donikom Gërvalla-Schwarz, kojoj je rekao da se žrtvama i njihovim porodicama pruža sva potrebna pomoć.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio saučešće povodom nesreće.

"S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti", napisao je Plenković.

On je dodao da je zbog strašne nesreće razgovarao sam sa ministrima policije i zdravlja Davorom Božinovićem i Vilijem Berošem.

Saučešće povodom teške saobraćajne nesreće na autoputu kod Slavonskog Broda izrazio je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Saosećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je povrijeđenim putnicima zaželeo brz oporavak.

Bonus video: