donijeće dva zakona kao odgovor na Inckovu odluku

Dodik bi dao ostavku u Predsjedništvu BiH, ako niko drugi ne bi bio izabran umjesto njega

Po njegovim riječima, na sjutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS će se "manifestovati nacionalno jedinstvo" u odgovoru na odluku Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

11139 pregleda 3 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman da podnese ostavku na tu funkciju, pod uslovom da se ne bira novi član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Dodik je naveo da je to predložio i na sastanku političkih lidera iz Republike Srpske u ponedjeljak, dodavši da će isto predložiti i sjutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

"Predložiću to i sjutra. Sjutra je veoma važan dan", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Po njegovim riječima, na sjutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS će se "manifestovati nacionalno jedinstvo" u odgovoru na odluku Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Dodik je ponovio da "nametnuta odluka nije u skladu s Ustavom i pravom" i rekao da "sada imamo hajku Bošnjaka nad Srbima, što podsjeća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio".

Dodik smatra da "nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u (tom) strašnom progonu i distanciraće se od toga".

"To će definitivno pokazati svu trulež koja u BiH zaudara već godinama. Pokazaće da je BiH eksperiment međunarodnog faktora koji na ovaj način ignoriše volju jednog konstitutivnog naroda, čak poništavajući njegov identitet", ocijenio je Dodik na konferenciji za novinare.

Rekao je da ga raduje što će predstavnici srpskih političkih partija sutra na sjednici parlamenta RS donijeti dva zakona kao odgovor na Inckovu odluku, i što su odlučili da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH.

Pο njegovim riječima, Republika Srpska mora jasno da pokaže da je neprihvatljivo da se čitav jedan narod "istorijski kvalifikuje na način kako samo oni to žele", a i da je neprihvatljivo nametanje odluke ne samo pravno, već i civilizacijsko pitanje.

Dodao je da je policija RS već dobila nalog da spriječi pripadnike Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ako pokušaju da na osnovu Inckovog zakona hapse građane RS, a "ako bude aktivnosti SIPA.., naša sljedeća odluka biće da se oni protjeraju iz Republike Srpske".