Kosovo posthumno odlikovalo Bajdenovog sina

Bo Bajden preminuo je 2015. godine, a po završetku rata 1999. radio je na OSCE-ovom projektu obuke za kosovske sudije i tužioce

6126 pregleda 7 komentar(a)
Spomen obilježje posvećeno Bou Bajdenu, Foto: Reuters
Spomen obilježje posvećeno Bou Bajdenu, Foto: Reuters

Kosovo je posthumno dodijelilo Predsjedničku medalju za vladavinu prava Bou Bajdenu, za doprinos pravosudnom sistemu nakon rata 1999. godine.

Bo Bajden je sin američkog predsjednika Džoa Bajdena. Preminuo je 2015. godine, a po završetku rata 1999. godine radio je na OSCE-ovom projektu obuke za kosovske sudije i tužioce.

Na svečanoj ceremoniji, koju je u nedjelju veče organizovala predsjednica Kosova Vjosa Osmani, nagradu je primio ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

"Ovo je nevjerovatno", rekao je predsjednik SAD Bajden u petominutnoj video poruci, koja je snimljena unapred i emitovana tokom ceremonije, te dodao da je velika čast što je Boova zaostavština prepoznata.

„To nam mnogo znači, cijeloj porodici“, rekao je predsednik Bajden, pomenuvši i putovanje njegove porodice na Kosovo prije pet godina, kada je auto-put, u blizini američkog kampa Bondsteel, dobio ime Bo Bajden.

Predsjednik Bajden je rekao da se Bo "zaljubio u Kosovo" i da je duboko vjerovao u njegovu nezavisnost i demokratiju.

"Zato je bio toliko posvećen radu sa narodom Kosova, kako bi se pobrinuo da ratni zločini budu temeljno istraženi i profesionalno procesuirani, kako bi pomogao Kosovu da izgradi pravičan pravosudni sistem sposoban da donese pravdu i pomirenje u zemlji", rekao je Bajden u video poruci.

„Prihvatanjem ove nagrade, u ime mog sina, takođe želim da priznam i pozdravim nevjerovatan napredak koji je Kosovo postiglo u posljednjih 20 godina“, rekao je on pored ostalog i dodao da ima još puno posla.

“Više rada na borbi protiv korupcije, zaštiti prava etničkih i vjerskih manjina, izgradnji pozitivnih odnosa sa susednim narodima i jačanju ekonomskog razvoja. Zalažem se za vas, SAD će ostati stalni partner Kosova u ovom poslu”, dodao je Bajden.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da ono što je Bo Bajden započeo, zajedno sa američkim kolegama, danas čini ključni stub najvažnijih kosovskih institucija.

„Ono što su Sjedinjene Države i američki narod učinili za našu zemlju, za našu slobodu, za naše pravo na postojanje, nadilazi svako partnerstvo koje je trenutno prisutno širom svijeta. U dobrim danima, u lošim, u svjetlosti i u tami, osjećamo tvoju ruku na svom ramenu”, rekla je ona.

Osmani je istakla i da je Kosovo zemlja sa potencijalom, te da će se učiniti sve kako bi Kosovo postala “zemlja kakvu naš narod zaslužuje.”

“Predsejdniče, učinićemo vas ponosnim”, rekla je Osmani.

Američki SAD na Kosovu Filip Kosnet je izrazio uvjerenje da će prijateljstvo i povjerenje između dvije zemlje nastaviti da jača i u budućnosti, kada vlast bude preuzela i neka nova generacija.

„Sada više nego ikad, od suštinske je važnosti da demokratije stoje zajedno kako bi se suočile sa globalnim prijetnjama, klimatskim promjenama, energetskom nesigurnošću, terorizmom i sajber terorizmom, korupcijom i rastućom plimom autoritarizma“, rekao je Kosnet napominjući da će „Amerika biti uz vas, na svakom koraku“.

Bonus video: