svako ima svoje prioritete

Nacional: Vučić uštedu od penzija troši na engleski fudbal

"Ne izvlačeći iz džepa nijedan vlastiti dinar, Vučić tretira Telekom kao svoju privatnu firmu, sredstvo za cementiranje političkog, ekonomskog i medijskog monopola, za borbu radi uništenja neprijatelja i negiranja mogućnosti da mu iko postavlja neugodna pitanja"

9642 pregleda 5 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Hrvatski Nacional piše da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, posredstvom državne telekomunikacijske kompanije Telekom Srbija, za 600 miliona eura kupio pravo prenosa utakmica engleske fudbalske Premijer lige "kako bi se obračunao s United Groupom Dragana Šolaka".

U tekstu Nacionala se, poređenja radi, navodi da je njemačka vlada izdvojila 400 miliona eura kao urgentnu pomoć žrtvama poplava koje su odnijele više od 170 života.

„Svako ima svoje prioritete, Vučić voli da priča o mladalačkim doživljajima žestokog navijača beogradske Crvene zvezde, Telekom Srbija tvrdi da je vrlo uspješna kompanija, ali suma od 600 miliona eura za šestogodišnje pravo TV prenosa na teritoriju bivše Jugoslavije, odnosno 100 miliona godišnje, zvuči neshvatljivo, s obzirom na to da je osam puta veća od dosadašnje. Brojka je još nevjerovatnija kada se zna da je tek za 100 miliona eura manja od sume koja je, kako tvrdi sama država, ušteđena trogodišnjim smanjenjem penzija u Srbiji“, navodi Nacional.

Nacional podsjeća da će se utakmice engleske lige do sezone 2022/2023 gledati na kanalu Sport kluba, koji je u sastavu kompanije United Group, navodeći izjavu direktora Sport kluba Nemanje Simeunovića da su prava na prenos utakmica Premijer lige od 2019. do 2022. plaćena 12 miliona eura godišnje.

„Dio United Group su i kablovski TV kanali N1 i Nova S, čije novinare i urednike Vučić tretira kao neprijatelje. Kao i osnivača United Group Dragana Šolaka, što bi moglo ukazati na mogućnost da iza ulaganja 600 miliona eura ne stoje u prvom redu ekonomski već politički interesi“, piše Nacional.

Iz United Group su poručili da je Vučić lagao kada je govorio o pravima za prenos Premijer lige, kao i da je ponuda te kompanije bila vrijedna 35 miliona evra godišnje.

Uz tvrdnju da se Vučić razotkrio kao glavni strateg Telekoma i neko ko je učestvovao u pregovorima oko kupovine prava za englesku ligu, United Group je naveo da mu se ne obraća kao šefu države, već kao konkurentu na tržištu, podsjeća Nacional.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić oglasio se tvrdnjom da je cijena engleske lige tržišna i opravdana i da njegovoj kompaniji omogućuje da višestruko poveća profit, prihode i broj korisnika i postane lider u regionu, ali je za vrijednost ugovora rekao da je poslovna tajna. On je tvrdnje da iza ugovora s Premijer ligom stoje politički motivi ocijenio kao besmislice.

Lučić je, podsjeća Nacional u tekstu, prije nekoliko mjeseci partnerstvo s češkom kompanijom Telenor obrazlagao ne finansijskim razlozima, već potrebom “urušavanja”, “uništavanja” i “slamanja” SBB-a, internet distributera i operatora kablovske i satelitske televizije u Srbiji koji je u sastavu United Group.

U tekstu se takođe navodi da je Telekom krajem 2018. kupio lokalnog kablovskog operatora Kopernikus po nevjerovatnoj ceni od 195 miliona eura. Ubrzo su, za još 120 miliona eura, kupljeni i kablovski operatori Radijus Vektor i Avcom, kao i Masko, Telemark, Exe Net, BPP Ing, Meteor. Telekom je naveo da je platio manje od 1.000 eura po jednom korisniku interneta i multimedija, ali su tome suprotstavljene tvrdnje ekonomista, novinara i opozicionih stranaka da je cijena najmanje triput veća.

Odmah nakon što je od Telekoma dobio 195 miliona eura, vlasnik Kopernikusa Srđan Milovanović je tim novcem, za 180 miliona eura, kupio od grčke kompanije Antenna Group dvije srpske televizije s nacionalnom frekvencijom – Prvu i O2 (nekadašnji B92).

„Kako je Milovanovićev brat Zvezdan istaknuti zvaničnik Vučićeve Srpske napredne stranke, bilo je jasno da je režim time dobio potpunu kontrolu nad svim TV kućama s nacionalnom frekvencijom, pa se krenulo u potiskivanje kablovskih rivala iz SBB-a, uz svijest da Telekom ne može da snosi posljedice za nesposobnost i loše poteze, jer će država sve finansijski pokriti“, piše Nacional.

Uprkos ogromnim investicijama, prošle godine dugovanja Telekoma od 1,2 milijarde eura nisu smanjena, dodaje se u tekstu.

„Tome treba dodati korporativne obveznice vrijedne 200 miliona eura, koje je Telekom emitovao, a veliku većinu otkupila Narodna banka Srbije i tako pomogla poslovanju kompanije, ali i doprinela tome da dug dostigne rekordne 1,4 milijarde eura. Pokazuje se da su silna ulaganja dovela do rasta dugovanja, mnogo većeg u odnosu na prihode i profit, pa se postavlja pitanje motiva i opravdanosti investiranja novih 600 miliona eura u engleski fudbal, kao i mogućnosti ne da se ostvari zarada, već da se taj novac barem vrati tokom šest godina“, piše Nacional.

„Ne izvlačeći iz džepa nijedan vlastiti dinar, Vučić tretira Telekom kao svoju privatnu firmu, sredstvo za cementiranje političkog, ekonomskog i medijskog monopola, za borbu radi uništenja neprijatelja i negiranja mogućnosti da mu iko postavlja neugodna pitanja.“

Uz nepoznanicu na koliko novih pretplatnika Telekom računa, procjenu da je za TV prenos svake od 380 utakmica Premijer lige u sezoni potrebno obezbijediti reklame vredne gotovo 300.000 eura, prati pitanje je li to realno, pita se Nacional.

„Mogući odgovor je da će druge državne kompanije, kao i privatnici bliski vlastima, dobiti obavezu plaćanja reklama. Ili da Telekom svjesno ide u gubitak jer namjerava jednoga dana, uz podršku vlasti i bez obzira na cijenu, koju u svakom slučaju plaćaju građani Srbije, potisnuti kompletnu konkurenciju, postati apsolutni monopolista na tržištu i ubirati sav profit“, ocjenjuje se u tekstu.

Nacional piše i da bi „nestale“ neugodne teme i pitanja poput – ko je prije pet godina u beogradskoj četvrti Savamala bagerima rušio zgrade dok se policija “pravila mrtva”, zašto se njegov sin Danilo druži s huliganima i kriminalcima, zašto su članovi bande Veljka Belivuka neometano prebijali građane i novinare tokom uličnih protesta i njegove predsjedničke inauguracije itd. – a s obzirom na to da ima kontrolu nad svih pet televizija s nacionalnim frekvencijama, „Vučić mora da uguši N1 i Novu S i njihove ljubopitljive novinare“.

„Telekom za to može poslužiti ‘na pravoj tržišnoj utakmici’, ponudom od 600 miliona eura, odnosno 100 miliona godišnje, za prenos utakmica Premijer lige na prostoru bivše Jugoslavije s dvadesetak miliona stanovnika“, zaključuje Nacional.