U Sloveniji manje slučajeva zaraze, brine mogućnost povećanja na jesen

Danas je zabilježeno manje zaraženih nego dan ranije kad ih je bilo 248, a manji je i postotak pozitivnih, međutim stručnjake brine jesen jer se očekuje da bi znatno mogao porasti broj hospitalizacija

1896 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 199 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlih nije bilo.

Danas je zabilježeno manje zaraženih nego dan ranije kad ih je bilo 248, a manji je i postotak pozitivnih, međutim stručnjake brine jesen jer se očekuje da bi znatno mogao porasti broj hospitalizacija.

Simulacije pokazuju da bi na jesen broj hospitalizovanbih mogao biti sličan lanjskom, kazao je za Slovensku televiziju dr Janez Žibert sa Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani koji se bavi simulacijama razvoja epidemije, prenosi Hina.

Trenutno je u Sloveniji 42 hospitalizovanih kovid pacijenata, skoro dvostruko više nego prije godinu dana, poslije čega je uslijedio jaki drugi talas epidemije.

"Opravdano smo zabrinuti premda je situacija danas drukčija jer imamo vakcinu, no uz sadašnji tempo tek ćemo krajem novembra najmanje jednom dozom zaštititi 60 odsto populacije, što je nedovoljno da se spriječi novi talas", kazao je.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata od 1.841 testiranih bilo 199 potvrđenih zaraza ili 10,8 pozitivnih testova, dok ih je dan ranije bilo 248, uz viši udio pozitivnih nalaza.

Bonus video: