Povorka ponosa i kontra-skup u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo pred početak dva zakazana skupa poručio da su ulice Sarajeva dovoljno široke da na njima svoje mjesto mogu pronaći svi koji to žele

5609 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas se u Sarajevu održava treća Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, pod sloganom "Otpor s margine".

Jedan od organizatora i učesnika Povorke ponosa Branko Ćulibrk poručuje da je veliki problem nesposobnost nadležnih da procesuiraju kršenja zakona koja se dešavaju.

"Drugi su socioekonomsti problemi, kao što je nezaposlenost i slično, to su stvari koje želimo da mijenjamo. Želimo kvalitetan život, a ne da smo manjina koja nema jednaka prava u društvu. Jedan od naših glavnih zahtjeva jeste da prestane nasilje koje svakodnevno živimo i preživljavamo, jedan od zahtjeva bit će i zakon o istospolnim partnerstvima", rekao je Ćulibrk.

Kazao je da je dosta do sada urađeno, jer se u posljednjih 15 godina radilo na tome da se održi Povorka ponosa i rađeno je na zakonu o istospolnom partnerstvu koji je stavljen u proceduru, prenosi Radio Sarajevo.

Lejla Huremović, članica organizacionog odbora Povorke ponosa, kazala je da zbog pandemije koronavirusa nisu došli mnogi koji su željeli.

"Nažalost, istraživanja pokazuju da je dosta kršenja prava, na poslu, školi u kući i slično. Razlozi su razni za ovakve stvari, kao što je recimo da nastavnici govore učenici da je homoseksualnost bolest. Činjenica da smo mi nevidljivi zato i postoji Povorka ponosa. Izlazimo na ulicu da pokažemo da postojimo i da ljubav uvijek pobjeđuje", kazala je Huremović.

U Sarajevu je počeo i kontra-skup - "Protest časti i ponosa", u organizaciji Inicijative Iskorak i novoosnovane Bosanske narodne stranke.

Govoreći o kontra-skupu, Huremović ističe da žive u demokratskom društvu gdje postoji mogućnost da svako iskaže svoje mišljenje, ali bez govora mržnje.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji prisustvuje povorci, pred početak dva zakazana skupa u objavi na Fejsbuku naveo je kako su ulice Sarajeva dovoljno široke da na njima svoje mjesto mogu pronaći svi koji to žele.

"Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi ljudi, ove subote, 14. augusta, u našem gradu će biti održana treća 'Bh. povorka ponosa', a bićemo svjedoci i okupljanja građana koji će doći na 'Protest časti i ponosa'. Naše ulice su dovoljno široke da na njima svoje mjesto mogu pronaći svi koji to žele", napisao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.