Sjeverna Makedonija dogovorila preuzimanje 186 Avganistanaca

Vlada Sjeverne Makedonije ističe da radi na obezbjedjivanju smještaja za te Avganistance u motelima, odmaralištima i hotelima, za šta će troškove snositi međunarodne humanitarne organizacije i SAD

8119 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je danas da je dogovorila da privremeno prihvati 186 građana Avganistana, koji napuštaju tu zemlju nakon što su je osvojili talibani.

Kako se precizira, trenutno se koordinira i utvrđuju se detalji za prijem šest žena i djece, ili članova porodica zaposlenih u Misiji UN, kao i oko 180 građana, žena, djece zaposlenih ili članova porodica radnika humanitarnih organizacija, organizacija za ljudska prava, novinarskih i drugih udruženja koja su prethodnih 20 godina radili na održavanju mira u Avganistanu.

Vrijeme polijetanja tih izbjeglica iz Avganistana, dodaje se, još ne može da se utvrdi zbog uslova na aerodromu u Kabulu, ali se očekuje da će stići narednih dana.

Planirano je da ti humanitarci, zaposleni u organizacijama za ljudska prava i članovi njihovih porodica stignu na aerodrom u Skoplju, nakon čega će biti upućeni u 14-dnevni karantin zbog prevencije kovida, a za one koji nisu vakcinisani biće organizovana vakcinacija.

Vlada Sjeverne Makedonije ističe da radi na obezbjedjivanju smještaja za te Avganistance u motelima, odmaralištima i hotelima, za šta će troškove snositi međunarodne humanitarne organizacije i SAD.

"Smještaj i preuzimanje lokalnog stanovništva će biti na ograničen vremenski period, sve dok ne bude obezbijeđen njihov transfer u SAD ili u treće zemlje, što će biti utvrđeno sa našim strateškim partnerima i sa međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju vlade Zorana Zaeva.

Premijer Sjeverne Makedonije najavio je juče da je njegova zemlja spremna da prihvati civilne izbjeglice iz Avganistana koji su posljednjih 20 godina radili na stvaranju mira u toj zemlji u skladu sa svojim mogućnistima i potrebama.

"Sjeverna Makedonija će kao članica Nato preuzeti solidarnu odgovornost da privremeno prihvati civilno stanovništvo Avganistana, koje je prethodnih 20 godina radilo na miru u toj zemlji i bilo lokalna podrška savezničkim Nato snagama, uključujući i našu armiju", rekao je Zaev.

Bonus video: