Kosovo spremno da primi prve izbjeglice iz Avganistana

U intervjuu za Skaj Njuz (Sky News), Vjosa Osmani nije kazala koliko konkretno izbjeglica može u ovom trenutku da primi Kosovo i dodala je da sve zavisi od prevoza izbjeglica koje organizuju SAD

6494 pregleda 10 komentar(a)
Sa aerodroma u Kabulu, Foto: Reuters
Sa aerodroma u Kabulu, Foto: Reuters

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je danas da Kosovo povećava svoje kapacitete za prihvat avganistanskih izbjeglica i da je spremno da prihvati prve izbjeglice.

U intervjuu za Skaj Njuz (Sky News), Vjosa Osmani nije kazala koliko konkretno izbjeglica može u ovom trenutku da primi Kosovo i dodala je da sve zavisi od prevoza izbjeglica koje organizuju SAD.

"Upravo smo spremni da prihvatimo prve izbjeglice. Ono što sada radimo je da povećavamo kapacitete kako bismo mogli prihvatiti više. Ne mogu da pomenem konačan broj dok ih ne proučimo i bilo koju lokaciju na Kosovu koja ih možemo primiti. Pitanje je dana, ali spremni smo da prihvatimo prvu grupu, pa će to zavisiti od toga kako je njihov prevoz organizovan iz SAD", rekla je ona.

Kako je navela, pet građana Kosova je u Avganistanu zatražilo pomoć od institucija za evakuaciju, kao i da nema drugih.

Prema njenim riječima, mnogi građani Kosova su radili za američke i britanske vojne snage, ali do prije nekoliko mjeseci svi su otišli, osim pet građana koji su sada evakuisani.

"Razgovori koje smo vodili sa SAD bili su o ljudima, zaposlenima koji rade sa američkom vojskom, koji su već izrazili interesovanje za direktan odlazak u SAD", rekla je ona.

Bonus video: