REAGOVANJE SAVJETNIKA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Izetbegovićev kabinet: Izjava o Kosovu nije precizno prenijeta

Kako Tanjug javlja, Izetbegovićev savjetnik je zahtijevao preciziranje informacije, za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem
38 komentar(a)
Bakir Izetbegovic, Foto: BETAPHOTO
Bakir Izetbegovic, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.11.2017. 17:57h

Nakon što je Tanjug emitovao intervju bošnjačkog člana Predsjednistva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu, redakciji se javio njegov savjetnik za informisanje.

Kako Tanjug javlja, on je zahtijevao preciziranje informacije, za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem.

Tanjug je, naime, prenio da je Izetbegović za Dojče vele rekao: 

"Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. 

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava riječima da je upravo on taj "generator koji gura i uporno traži rješenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga". 

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenio sa: "Da". 

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da - da". 

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsjedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: 

"Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema". 

Odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenijet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug vjerno prenio, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo. 

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje BiH, teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će vjerovatno sazvati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog izjava Bakira Izetbegovića, najavljuje ministar policije Nebojša Stefanović.

Preporučujemo za Vas