PORUKA BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Izetbegović: Priznaćemo nezavisnost Kosova

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci
67 pregleda 37 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2017. 16:54h

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za "Dojče vele" (DW).

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Da", prenosi Tanjug.

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

"Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (u Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi", rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Srbija da odustane od nametanja

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola.

"Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu..." kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Nedavnu posjetu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Novom Pazaru ocjenjuje optimističkom i mogla bi, kaže, promijeniti atmosferu.

Kakvi su Srbi...

"Srbi su takvi - ili imate problem ili kad prođe problem, onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji", rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov "igrač" i da ga jedino zanima odnos predsjednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Nema, kaže, namjeru da se miješa u odnose Erdogana i Merkelove i ne želi da komentariše kolliko su duboke čistke koje Erdogan sprovodi protiv pučista.

"Koliko te čistke treba da budu duboke, ja ne znam. Činjenica je da su oni pokušali da ubiju Erdogana. I to ne želim da komentarišem. Mene zanima odnos Erdogana prema BiH i prema muslimanima..." rekao je lider Bošnjaka u BiH.

Ne slaže se sa konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju, nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Smatra da je u redu da kad neko rizikuje svoj novac procjenjuje da li mu je bolje da to čini u Pančevu, nego u Sarajevu.

Ne možete, dodao je, biznismenima naređivati gdje će ulagati svoj novac.

Na pitanje da li prijateljstvom sa Erdoganom može da utiče da turski predsjednik od Putina traži da utiče na Republiku Srpsku i hoće li Rusi moći da zaustave ulazak BiH u NATO, Izetbegović kaže da to zavisi od snage Rusije, koju je ocijenio rastućom.

Dodik igrač

"Rusija je prejaka sila da bismo olako izgovarali o njoj teške riječi. (Milorad) Dodik očigledno gleda da bude "igrač" da joj se dodvori da to spriječi", rekao je.

Ipak, smatra da Rusija ne može nadvladati sile kao što su EU i NATO, a put BiH je evropski.

"Osramoćeni smo zbog napada na Vučića u Srebrenici"

Izetbegović je priznao da je ružno i za Bošnjake sramotno to što se prije dvije godine u Srebrenici dogodilo bivšem premijeru, sada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izetbegović je takođe rekao da treba okončati istragu o tom događaju, zarad odnosa dvaju država.

"Gospodinu Vučiću (u Srebrenici) se desila ružna i za Bošnjake sramotna stvar. Ja sam bio domaćin. Osramoćeni smo" rekao je on za DW.

"Ko je to uradio i dokumentacija svega toga... Nije samo u mojim rukama, time treba da se bave agencije... I zarad odnosa dvaju država treba završiti taj posao", dodaje Izetbegović.

Podsjetio je da je on bio domaćin te komemoracije, ali da nije njegovo da se time bavi, već time, kaže, treba da se bave bezbjednosne agencije.

Preporučujemo za Vas