Na Kosovu će biti smješteno oko 2.000 Avganistanaca

„To je pitanje organizacije cijelog ovog procesa evakuacije avganistanskih državljana sa aerodroma u Kabulu prema trećim zemljama, a potom kod nas na Kosovu. Ovo je nevjerovatno veliki, logistički proces američke vojske, ali i ostalih NATO saveznika i prema tome nemamo tačan sat, dan ili datum njihovog dolaska"

3385 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se očekuje da će na Kosovu stići oko 2.000 Avganistanaca.

Kako je dodao, institucije Kosova se po tom pitanju regularno koordinišu sa američkim saveznicima u Avganistanu, NATO-u i na Kosovu.

Za sada, još uvijek nije poznat tačan datum njihovog dolaska.

„To je pitanje organizacije cijelog ovog procesa evakuacije avganistanskih državljana sa aerodroma u Kabulu prema trećim zemljama, a potom kod nas na Kosovu. Ovo je nevjerovatno veliki, logistički proces američke vojske, ali i ostalih NATO saveznika i prema tome nemamo tačan sat, dan ili datum njihovog dolaska. Mi smo na usluzi, u kontinuiranom kontaktu, bilo sa zvaničnicima ovdje, bilo sa američkim zvaničnicima na licu mjesta“, naveo je on.

Kako dodaje, trenutno se razmatra nekoliko lokacija na Kosovu gdje će oni biti smješteni.

Ministar unutrašnjih poslova je takođe rekao da osobe koje će doći na Kosovo iz Avganistana neće boraviti dugo, te da im Kosovo može pružiti privremenu zaštitu do godinu dana.

„Doći će svi oni koji su, prema procjeni naših saveznika, u riziku, i zajedno sa svojim porodicama“, dodaje Svećlja.

On je takođe istakao da će svi oni podleći procesu verifikacije, bilo od strane kosovskih saveznika, ali i same države Kosovo.

Bonus video: