Na karti raširenosti koronavirusa ECDC: Slovenija od danas u crvenoj zoni, Hrvatska i dalje u narandžastoj

Na novoj ECDC karti u crvenom ili tamno crvenom je čitava Grčka, Kipar je u tamno crvenom, Portugal je u crvenom, dok u Francuskoj i Španiji nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom

3020 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 542 novozaraženih koronavirusom, objavila je danas vlada, koja je za ponedeljak najavila nove mjere jer je zemlja ušla u "crvenu" fazu epidemije.

Udio pozitivnih PCR testova iznosi 18,4 odsto, nedjeljni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 398, a 14-dnevna incidencija povećana je na 219 slučajeva, što po kriterijumima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) znači da je zemlja ušla u "crvenu" fazu epidemije, prenosi Hina.

Na novoj nedjeljnoj karti raširenosti koronavirusa ECDC, objavljenoj juče, Slovenija je još bila u narandžastoj zoni.

Narandžasta je ostala i čitava Hrvatska, za razliku od većine turističkih zemalja Evrope.

Na novoj ECDC karti u crvenom ili tamno crvenom je čitava Grčka, Kipar je u tamno crvenom, Portugal je u crvenom, dok u Francuskoj i Španiji nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom.

Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih italijanskih regija u narandžastom, kao i Austrija.

Crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narandžast. Holandija je takođe većim dijelom narandžasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska narandžaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litvanija i Estonija na Baltiku, a Letonija je u narandžastom.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunija koje su u potpunosti zelene, ali je Bugarska u crvenom.

Zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH) na mapi su obojene u sivo što znači da za njih nema dovoljno podataka.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake nedjelje na osnovu 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na kovid-19 od testiranih manji od četiri odsto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Narandžaste su zemlje u kojima je 14-odnevna stopa zaraženih na 100.00 stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na kovid-19 od testiranih četiri odosto ili više, ili je 14-odnevna incidencija između 50 i 75 a udio pozitivnih jedan odsto ili više, ili je 14-odnevna incidencija između 75 i 200 a udio pozitivnih manji od četiri odsto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 odsto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Bonus video: