Hrvatska policija nasilno vraća Avganistance

Avganistanci će uskoro postati najbrojniji među tražiocima azila na Balkanu

17009 pregleda 123 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Kemal Softic
Foto: Kemal Softic

Dok su se savezničke snage borile da evakuišu hiljade izbjeglica iz Kabula zbog prijetnji od odmazde Islamske države, hrvatska policija je navodno pljačkala i nasilno vraćala u Bosnu i Hercegovinu desetine Avganistanaca koji su pobjegli iz svoje zemlje.

To je objavio britanski list “Gardijan”, koji je prikupio svjedočenja avganistanskih tražilaca azila i došao do ekskluzivnog izvještaja Danskog savjeta za izbjeglice (DRC) u kojem je dokumentovano oko 60 ilegalnih vraćanja koje je hrvatska policija navodno sprovela između 16. avgusta i 29. avgusta nad avganistanskim porodicama u BiH koje su pokušale da se domognu Evrope.

Nasilno vraćanje predstavlja kršenje Univerzalne povelje o ljudskim pravima, Ženevskih konvencija i zakonodavstva EU.

Prema svjedočenju žrtava, nasilno vraćanje je obuhvatalo brutalno i nasilno ponašanje, ponižavajući tretman i krađu kao i uništavanje ličnih stvari, piše “Gardijan”.

“Vraćeni smo 12 puta sa hrvatske granice. Ukrali su nam novac i telefone,” rekao je Zihaul al-Hak (25), koji je sa suprugom 2016. pobjegao iz Avganistana.

“Posljednji put smo vraćeni između 20. i 21. avgusta. Sada je Avganistan potpuno pod kontrolom talibana, a mi smo u bjekstvu pet i po godina. Umorni smo.”

“Gardijan” navodi da su Avganistanci drugi po brojnosti na balkanskoj ruti - “jednom od najopasnijih prolaza prema Evropi”. Ona ih vodi preko Bugarske, Sjeverne Makedonije ili Srbije, potom BiH, Hrvatske i Slovenije, odakle konačno mogu u Italiju ili Austriju. List piše da su stotine avganistanskih porodica blokirane na granici između Hrvatske i BiH, u Bihaću ili mjestu Bosanska Bojna. Oni sa djecom žive u napuštenim zgradama bez vode ili struje. Mnogi su pobjegli iz Avganistana u posljednjih pet godina otkad su talibani počeli da osvajaju ruralne oblasti, izvodeći bombaške napade i desetine nasumičnih pogubljenja.

Optužbe protiv hrvatske policije za nasilno vraćanje i zlostavljanje nisu nove. Dobrotvorne organizacije godinama osuđuju zloupotrebe, a Evropska komisija je u nekoliko slučajeva tražila pojašnjenje od Hrvatske.

Hrvatska policija i hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova poriču optužbe, tvrdeći da su “riješeni da sarađuju sa EU na sprečavanju ponavljanje nekontrolisanih velikih ilegalnih migratornih kretanja sa kojima smo se suočili u prošlosti”.

U međuvremenu, EU se priprema za jednu od najdramatičnijih humanitarnih kriza u nedavnoj istoriji, piše “Gardijan”, navodeći podatke visokog komesara UN za izbjeglice da bi 500.000 Avganistanaca moglo pobjeći do kraja godine. Oni koji su nedavno pobjegli od talibana pridružiće se hiljadama Avganistanaca koji su tu zemlju napustili prije nekoliko mjeseci ili godina, kao i tražiocima azila iz Južne Azije, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike koji pokušavaju da krenu balkanskom rutom.

Prema agenciji UN za migraciju (IOM), državljani Avganistana će uskoro postati najbrojniji na Balkanu među tražiocima azila. Međutim, susjedi Avganistana, kao i veći dio Evrope, poručili su da avganistanske izbjeglice nisu dobrodošle.

Bonus video: