"trgovina sve nasilnija"

Europol: Istaknuto mjesto kriminalnih mreža sa Zapadnog Balkana u trgovini kokainom

"Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana su, npr, uspostavila direktne kontakte sa proizvođačima i obezbijedile istaknuto mjesto u velikoprodaji kokaina", navodi Europol

25146 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Trgovina kokainom u Evropi je sve nasilinija, više diversifikovana i konkurentnija a odlikuje je i pojava novih kriminalnih mreža, poput zapadnobalkanskih, navodi se u izvještaju Europola i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) o tržištu kokaina.

Najnoviji izvještaj ukazuje na novu dinamiku tržišta kokaina koja predstavlja jasnu prijetnju evropskoj i globalnoj bezbjednosti, saopštila je Evropska policijska agencija.

Kako se ocjenjuje, fragmentacija kriminalnog okruženja u zemljama izvorima otvorila je novu mogućnost evropskim kriminalnim mrežama - da isključe posrednike i dobijaju direktne isporuke kokaina.

Dalje se ukazuje da je nova konkurencija na tržištu dovela do povećanja ponude kokaina i samim tim do više nasilja.

Kako se ističe, prethodno dominantni monopoli u isporukama kokaina na veliko na evropska tržišta, sada se suočavaju sa konkurencijom novih mreža koje trguju drogom.

"Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana su, npr, uspostavila direktne kontakte sa proizvođačima i obezbijedile istaknuto mjesto u velikoprodaji kokaina", navodi Europol.

U izvještaju se ističu značaj intervencija na "izvoru kokaina" i potreba jačanja saradnje i razmjene informacija kako bi se efikasnije istraživale i otkrivale pošiljke.

Ukazuje se i na važnost istraga pranja novca radi praćenja nezakonite dobiti i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

"Te finansijske istrage predstavljaju srž borbe protiv trgovine kokainom jer za posljedicu imaju da se kriminal ne isplati", ističe se.

Šefica operativno-analitičkog centra u Europolu Hulija Vjedma rekla je da je trgovina kokainom jedna od ključnih bezbjednosnih bojazni sa kojom se EU sada suočava.

"Gotovo 40 odsto kriminalnih grupa aktivnih u Evropi je umiješano u trgovinu drogom a trgovina kokainom donosi milijarde eura profita", rekla je Vjedma.

Kloe Karpantije iz istraživačkog sektora u UNODC istakla je da će se "trenutna dinamika diverzifikacije i proliferacije kanala snabdijevanja kokainom, kriminalnih aktera i modaliteta vjerovatno nastaviti, ako se ne kontroliše".

Preporučujemo za Vas