MSP Srbije: Nema razloga da se sumnja u opis događaja sa Krivokapićevim sinom

"Čast nam je što su članovi najuže porodice crnogorskog premijera odabrali da žive u Beogradu", kazali su iz srbijanskog Ministarstva spoljnih poslova

22912 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da Podgorica nema razloga da sumnja u opis događaja u kojem je učestvovao sin premijera Zdravka Krivokapića i da državljani Crne Gore u Srbiji treba da se osjećaju kao kod kuće.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objasnilo je sve okolnosti u vezi sa legitimisanjem osobe u pratnji sina predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, i smatramo da nema mesta politizaciji jedne rutinske intervencije beogradske policije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ta institucija, koju vodi ministar Nikola Selaković, navela je da Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore "nema razloga da bude skeptično i da dovodi u sumnju način na koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije opisalo događaj, jer za to nema osnova".

"Niko ne može da ima koristi od toga da se rutinska policijska procedura, sprovedena bez primjene sile i sredstava prinude, interpretira u bilo kom drugom svjetlu. Naše Ministarstvo ostaje otvoreno za razmjenu informacija i saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova Crne Gore u svim situacijama koje mogu biti interesantne vladi u Podgorici", stoji u saopštenju.

Navodi se da će Srbija, "kao i do sada, nastaviti da ukazuje gostoprimstvo" svim građanima Crne Gore koji poštuju njene zakone.

"Čast nam je što su članovi najuže porodice crnogorskog premijera odabrali da žive u Beogradu", stoji u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova dodaje da su Srbija i Crna Gora "bratske države" i da "crnogorski državljani treba da se osjećaju kao kod kuće u Srbiji".

"Smatramo da državljani Srbije treba da imaju jednak tretman u Crnoj Gori, što nažalost često nije slučaj", piše u saopštenju.

Ranije danas, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je saopštilo da je policija, postupajući po prijavi, zaustavila vozilo u kojem su se nalazili Krivokapićev sin Milan i član njegovog obezbjeđenja i da je, "postupajući po procedurama, štiteći na prvom mjestu bezbjednost svojih pripadnika, izvršila kontrolu i legitimisanje lica".

MUP Srbije je reagovao na navode crnogorskih medija da je srpska policija maltretirala Milana Krivokapića, odnosno da su njeni pripadnici tokom tog incidenta "repetirali pištolj".

Vlada Crne Gore je danas saopštila da je "užasnuta i zabrinuta" zbog odnosa policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, navodeći da "posebno ima u vidu da su ćerke premijera Krivokapića zbog sličnih neprijatnosti već jednom morale da napuste Beograd".

Crnogorska Vlada je navela da su pripadnici policije Srbije na "grub i nedopustiv način" pretresali Krivokapićevog sina u Beogradu i dodala da su njegova djeca i unuci tokom noći otputovali iz Beograda u Crnu Goru zbog tog incidenta.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je saopštilo da je policija Srbije "postupila na krajnje grub način" prilikom pretresa Krivokapićevog sina, "iako je riječ o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore".

Crnogorsko Ministarstvo je poručilo da "nekorektna postupanja prema Crnoj Gori i njenim građanima moraju prestati".