ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Srbija: Otkriveno 11 izgubljenih gradova na Kopaoniku i Radanu, pet su misterija

Na pojedinim mjestima, u podnožjima utvrđenih gradova, arheolozi su pronašli ostatke naselja, koji ukazuju da se tu živjelo od praistorije do srednjeg vijeka
174 pregleda 3 komentar(a)
Kopaonik, Foto: Shutterstock
Kopaonik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2017. 15:29h

Arheolozi Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda nastavili su arheološka istraživanja u opštini Kuršumlija, koja se sprovode svake jeseni već pet godina.

Oni su do sada otkrili 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i na Radan planini.

Za pet gradova koji su otkriveni oko Lukovske banje do sada se nije znalo.

Arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da tih pet gradova još predstavljaju misteriju i da su potrebna opsežnija arheološka istraživanja kako bi se saznalo više o njima.

"Ti gradovi nisu bili evidentirani na arheološkoj mapi Srbije. U pitanju su utvrđeni gradovi na vrhovima planinskih vijenaca, oko Lukovske banje. Ono što sada možemo da pretpostavimo je da ti gradovi imaju veze sa nekakvom djelatnošću na tom prostoru, najvjerovatnije sa rudarstvom", kazala je Kuzmanović Cvetković.

Na pojedinim mjestima, u podnožjima utvrđenih gradova, arheolozi su pronašli ostatke naselja, koji ukazuju da se tu živjelo od praistorije do srednjeg vijeka.

Arheolog Narodnog muzeja iz Beograda Emina Zečević rekla je da dosadašnja arheološka otkrića na čitavoj teritoriji opštine Kuršumlija, u potpunosti mijenjaju dosadašnja saznanja o istoriji tog kraja.

"Sve ovo što smo pronašli i otkrili gotovo u potpunosti mijenja ono što smo do sada znali. Na primjer, sada znamo da je ovaj kraj, današnja kuršumlijska sela i čitava okolina, bila daleko naseljenija u odnosu na danas, ali i mnogo bogatija", kazala je Zečević.

Arheolozi su evidentirali oko 140 lokaliteta iz razlčičitih vremenskih epoha.

Zečević je rekla da ovi lokaliteti otkrivaju da su kroz kuršumlijski kraj vodile veoma značajne saobraćajnice i mnogo se intenzivnije živjelo.

Arheolog Milan Savić iz Kuršumlije rekao je da je potrebna pomoć države i opštine Kuršumlija da se urade detaljnija arheološka istraživanja, jer su od velikog značaja, ne samo za Kuršumliju, već i za Srbiju.

"Potrebno je uraditi sondiranje pojedinih lokaliteta, kako bismo došli do arheološkog materijala i na osnovu njega otkrili preciznije detalje o istorijskoj prošlosti ovog kraja. Kuršumlija bi imala veoma značajnu i atraktivnu turističku ponudu", kazao je Savić.

Arheološka istraživanja se nastavljaju naredne nedjelje. Inače, ova istraživanja su prva, posle više od sto godina, od kada je kuršumlijski kraj obišao poznati putopisac Feliks Kanic i jedini ostavio zapise o pojedinim lokalitetima.

Preporučujemo za Vas