Priveden direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Policija Republike Srpske uhapsila je u Banjaluci Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca

10162 pregleda 5 komentar(a)
Zeljković, Foto: Printscreen YouTube
Zeljković, Foto: Printscreen YouTube

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske priveden je u srijedu uveče, 15. septembra u Banjaluci, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragica Tojagić, sekretarka Republičkog javnog tužilaštva u četvrtak, 16. septembra.

Kako je rekla, Zeljković se javio u MUP Republike Srpske, nakon što je policija u srijedu objavila da traga za njim.

Policija Republike Srpske uhapsila je u Banjaluci u srijedu, 15. septembra Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila 2020. godine okvirni ugovor sa turističkom agencijom "Travel for fun" iz Banjaluke o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 1,3 miliona eura.

To se navodi u objavljenom ugovoru o nabavci na portalu Javnih nabavki BiH. Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija "Travel for fun".

Bojić je direktor "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima, a Marković, direktor turističke agencije "Travel for fun".

Transparency international BiH je u ovom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka (1,15 miliona eura).

Srđan Traljić iz Transparency international BiH izjavio je u septembru 2020. godine za RSE da se u ovom slučaju nabavke medicinske opreme realizovane od dva ponuđača koji nemaju registrovanu djelatnost za promet medicinske opreme i dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zbog sumnjivih nabavki u Banjaluci uhapšene tri osobe, traga se za direktorom Instituta za javno zdravstvo RS

"Radi se o dvije nabavke, jedna od firme Procontrol iz Banjaluke, a druga od turističke agencije Travel for fun. Mi smo to prijavili Okružnom tužilaštvu u Banjaluci i koliko smo vidjeli iz medija, Tužilaštvo BiH je nešto radilo po pitanju turističke agencije, ali po našoj prijavi još uvijek nemamo nikakvih informacija šta se s tim do danas dogodilo", kazao je tada za RSE Srđan Traljić iz Transparency International.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su u septembru 2020. godine da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

Bonus video: