Slovenija: Na protestu u centru Ljubljane oko osam hiljada ljudi; Ministar krivi opoziciju

"Ustrajaćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog"

2853 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenačka policija saopštila je da se na sinoćnjem protestu u centru Ljubljane okupilo oko 8.000 ljudi, a ministar Aleš Hojs ocijenio je da je riječ o "reprizi" nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih pozivale i neke opozicione stranke ljevice.

Inače mirni povremeni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše eskalirali su sinoć u nasilne, pa je policija u rastjeravanju demonstranata upotrebila vodeni top i suzavac.

Neprijavljeni protest, kako prenosi Hina, oragnizovale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protivepidemijskih vladinih mjera koje su juče stupile na snagu.

Tim mjerama je predviđena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza, posla, ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska ljekaru ako nije riječ o hitnom slučaju.

Policija je u saopštenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta sinoć okupilo oko 8.000 ljudi i da su neki od njih bacali na policajce granitne kocke, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Pošto je masa odbila da se povuče, policija je bila prisiljena da interveniše prisilnim sredstvima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs napisao je na Tviteru da se radilo o "reprizi" nasilnih izgreda u glavnom gradu Slovenije u novembru prošle godine, kad su na njih pozivale i neke opozicione stranke ljevice. Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Premijer Janez Janša je naveo da "vlada neće popuštati ni pred kakvim pritiscima" u pogledu zaoštrenih protivepidemijskih mjera.

"Ustrajaćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog", napisao je, dodavši da je policija postupila po zakonu i da tužilaštvo i sudstvo više ne bi smjeli da tolerišu prijetnje i nasilje već da pokreću postupke.

Profesor na katedri za novinarstvo Univerziteta u Ljubljani Marko Milosavljević izjavio je za N1 da su nerede na protestima protiv mjera za suzbijanje kovida-19 u Ljubljani, izazvali ubačeni elementi.

Ocijenio je i da haos koji se sinoć dogodio na ulicama glavnog grada Slovenije odgovara vladi Janeza Janše, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa afera izvršne vlasti.

Prema njegovim riječima, neke od tih neugodnih stvari su to što je Vrhovni sud odbio reviziju presude kojom je premijer Janša osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora zbog toga što je napisao da su dvije novinarke "stare ofucane prostitutke", kao i to što je otkriveno da je predsjednik Vlade bio gost na jahti jednog bogatog trgovca medicinskom i kompjuterskom opremom, koji je u poslovima sa državom "zaradio 100 ili 200 miliona eura".

Janša je i sinoć na svom Tviter nalogu zatražio smjenu uredništva Radio televizije Slovenije, jer je novinarka Petra Bezjak Cirman kritikovala reakciju policije, što je, prema ocjeni premijera, bio poziv na nasilje.

Bonus video: