u neposrednoj blizini dva prelaza - Jarinja i Brnjaka

Kosovska policija oduzima srpske tablice sa oznakama sa sjevera, Rakić: Vučiću reaguj

Milica Andrić iz nevladine organizacije (NVO) "Nova društvena inicijativa" izjavila da je na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama

41050 pregleda 1438 reakcija 205 komentar(a)
Detalj sa Jarinja, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa Jarinja, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 20.09.2021. 16:39h

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev, a prenosi N1.

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i policiju Srbije.

Srbi sa sjevera Kosova su, zbog akcije kosovske policije, blokirali put ka Jarinju, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Evropske unije.

Reporterka N1 javila je oko 12.30 da je situacija na graničnom prelazu Merdare mirna i da se nove mjere sprovode neometano – vozači sa srpskim tablicama mijenjaju iste i prelaze granicu.

"Prost narod ništa ne može. Kako diriguju, tako moramo i mi da igramo. Imali smo požarevačke tablice. Bio sam na kontroli u Beogradu, brat je trebalo da me vodi kući. Ostali smo tu sat vremena bezveze", rekao je Mifalj Demiri za N1.

Andrić: Na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama

Milica Andrić iz nevladine organizacije (NVO) "Nova društvena inicijativa" izjavila da je na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama.

Ona je izjavila da je odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica jednostrana i nerješiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, prenos N1.

Andrić je kazala da su u znak protesta lokalni Srbi postavili barikade u blizini graničnih (u Srbiji ih nazivaju administrativni) prelaza Brnjak i Jarinje, dok se u neposrednoj blizini nalaze i specijalne jedinice kosovske policije s dugim naoružanjem i oklopnim vozilima.

"Trenutno se na Jarinju i Brnjaku saobraćaj ne odvija, dok su drugi prelazi prohodni. MUP Kosova je tek jutros saopštio da tablice koje su izdate u izmještenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji, a kojih ima oko 9.500, ne važe", kazala je Andrić.

Naglasila je da za ta vozila MUP Kosova neće izdavati probne tablice, a postojeće srpske tablice biće oduzimane.

"Dakle, prema jednostarnoj odluci MUP Kosova, 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi. Prema važećim zakonskim propisima ta vozila neće moći ni da se preregistruju", objasnila je Andrić.

Dodala je da kosovska vlada nije objasnila šta će biti s automobilima sa srpskim tablicama.

"Ne zna se da li će možda biti čak i konfiskovana. Ta vozila su i do sada imala ograničenu mobilnost, mogla su da se kreću samo u opštinama na sjeveru Kosova i da prelaze samo Jarinje i Brnjak", rekla je Andrić.

Rakić traži reakcije Vučića i EU

Predsjednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić zatražio je reakcije od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Evropske unije (EU).

"Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je reakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje", poručio je sa Jarinja Rakić.

Rakić je, kako prenosi KoSSev, rekao da je narod vrlo uznemiren i uplašen za svoju bezbjednost i za svoj ekonomski opstanak, kao i za svoje porodice.

"Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju djecu za svoje porodice“, poručio je on.

Vučić će se obratiti danas, za sjutra zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

N1 prenosi da će se Vučić obratiti javnosti danas u 18 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

On je na svom Instagram profilu naveo da je danas sa Miroslavom Lajčakom razgovarao o "teškoj krizi na Kosovu i Metohiji" i da će "o svemu što se zbiva na sjeveru pokrajine uskoro obavijestiti javnost“.

Vučić je kako je ranije prenio N1 "zakazao za sjutra u 10 časova hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju Večernje novosti".

Kurti: Ne dešava se ništa nezakonito, danas počinje primjena sporazuma sa kojim se Srbija složila

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da "uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije“.

"Kao premijer, uvjeravam vas da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ove odluke nisu usmjerene protiv građana Srbije, nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije ili izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Očekujem da svi dobro shvate da se danas ne dešava ništa nezakonito, danas počinje primjena sporazuma sa kojim se Srbija složila", rekao je Kurti u parlamentu.

Petković: Ili će se Briselski sporazum poštovati ili ga neće biti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju "Ili će se Briselski sporazum poštovati ili ga neće biti".

MUP Kosova: Cilj je provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja prenio je na svom Fejsbuk nalogu saopštenje u kom se navodi da akcije kosovskog MUP-a imaju za cilj provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila.

"Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima", stoji u saopštenju.

Dodaje se i da od 15. septembra više ne mogu da saobraćaju vozila sa registarskim tablicama sa osnakom "KS", i da su jedine zvanične i važeće tablice one koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i koje imaju oznaku "RKS".

U saopštenju se ističe i da je situacija mirna i da je policija preduzela sve mjere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi i robe.

Simić: Na Jarinju i Brnjaku raspoređena većinom blindirana vozila, jedinice ROSU nose "duge cijevi"

RTS je oko devet sati jutros javio da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Кosova, dok vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Osiguranje se, kako je tada javio RTS, naplaćuje pet eura, a probne tablice traju dva mjeseca.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je jutros za TV Pink da su na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređena većinom blindirana vozila, kao i da pripadnici jedinice ROSU nose "duge cijevi".

"Građani na sjeveru Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsjedništvo Srpske liste je jutros zasijedalo i pozvalo građane da ne nasijedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika", kazao je Simić.

Navodeći da je akcija povezana sa temom registarskih oznaka, potpredsjednik Srpske liste je ocijenio da je "namjera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja".

"Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da će naći političko rješenje", kazao je Simić.

KoSSEV: Specijalna vozila raspoređena, primjetno uznemirenje

Portal KoSSev je jutros oko osam sati pisao da je oko 15 vozila specijalnih jedinica i dodatnih vozila policije, nešto poslije pet časova jutros, raspoređeno iza prelaza Jarinje, odnosno duž puta. Neka od vozila su parkirana, kao što je mjesto kod skretanja za Banjsku, a neka od njih se kreću putem, prije svega policijska vozila.

Nešto kasnije jutros, poslije sedam časova, za Zubin Potok otišlo je najmanje deset oklopnih vozila i tri bijela džipa.

Na sjeveru je primjetno uznemirenje i pojačan civilni saobraćaj, piše KoSSev.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedjelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera, prenosi N1.

Petković najavio da će Priština skidati tablice

N1 piše da je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da vlasti u Prištini planiraju da u ponedjeljak počnu da skidaju srpske registarske tablice na prelazima i da ih zamjenjuju takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Uvođenje ovakve mjere poslije 15. septembra najavio je početkom mjeseca potpredsjednik kosovske vlade Besnik Bislimi.

On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra i da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).