na beogradskom aerodromu

CINS: Slika Paje Jovanovića oduzeta od gradskog sekretara Beograda i odbornika SNS

Kod Kovačevića je, pored tog umjetničkog djela, pronađeno i 15.550 eura u kešu koje takođe nije prijavio, pa je kontrola sačinila zapisnik o carinskom prekršaju

4813 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom u Beogradu, Foto: Shutterstock
Aerodrom u Beogradu, Foto: Shutterstock

Slika "Stražar" Paje Jovanovića, pronađena je sredinom jula na beogradskom aerodromu kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

CINS u novom istraživanju navodi da Kovačević, koji je i odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini opštine Rakovica, umjetničko delo plaćeno 140.000 eura nije prijavio carini na aerodromu Nikola Tesla "jer je mislio da ono ne podliježe naplati carine".

Kod Kovačevića je, pored tog umjetničkog djela, pronađeno i 15.550 eura u kešu koje takođe nije prijavio, pa je kontrola sačinila zapisnik o carinskom prekršaju.

Kako je preko granice bez prijave dozvoljeno prenijeti 10.000 eura, slika "Stražar" i 5.550 eura oduzeti su, dok se slučaj ne riješi.

Kovačević je za CINS rekao da nije pokušao da sakrije sliku, već da je prišao cariniku kako bi ga pitao šta da radi jer ima kulturno dobro.

"Kao kada dolazite u Egipat i donosite djelove piramide i kažete 'draga moja zemljo, evo doneo sam iz druge zemlje djelove piramide'", izjavio je Kovačević.

CINS navodi i da u punomoćju koje mu je dala supruga Milena piše da je on kupio sliku, a da je novac isplaćen sa njenog računa.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dan nakon zapljene objavio je na svom Fejsbuk profilu da će se ona naći u Muzeju grada Beograda.

Preporučujemo za Vas