Osmani i Gervala Stoltenbergu: Osnovni cilj Kosova je članstvo u NATO

Saopšteno je da je Osmani istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranje mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrijednosti

4029 pregleda 9 komentar(a)
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani i šefica diplomatije Donika Gervala sastale su se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kojem su prenijele da je osnovni cilj Kosova da što prije postane punopravni član NATO.

Saopšteno je da je Osmani istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranje mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrijednosti.

Ona je naglasila i posvećenost Kosova da otvori novo poglavlje saradnje sa NATO, što znači uključivanje Kosova u "Partnerstvo za mir".

Prema njenim riječima, Kosovske bezbjednosne snage su profesionalne snage, pripremljene u skladu sa standardima NATO, koje će omogućiti Kosovu da postane aktivna snaga u okviru regionalne i globalne bezbjednosti.

"Ponosni smo što naši vojnici zajedno s vojnicima Oružanih snaga SAD učestvuju u zajedničkoj vojnoj misiji u Kuvajtu. Ova misija, prva takve vrste za Kosovo, dokaz je naše spremnosti da doprinesemo globalnom miru i bezbjednosti", navela je Osmani, prenose kosovski mediji.

Stoltenberg je zahvalio Kosovu na pružanju privremenog skloništa avganistanskim izbjeglicama koje sarađuju sa NATO i pohvalio njegovu akciju kao primjer saradnje i koordinacije sa saveznicima.

Bonus video: