Vučić: Srbija će pružati podršku miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju Prištine

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala i sve međunarodne pravne propise, navodi se u saopštenju

7642 pregleda 12 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2021. 16:53h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom o najnovijim tenzijama između Beograda i Prištine i situaciji na sjeveru Kosova.

Borel je pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala i sve međunarodne pravne propise, navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da će Srbija nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti "uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti".

Vučić je takođe danas razgovarao telefonom sa Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar NATO naveo, zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva, Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

"Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici 'gromoglasno ćute'", rekao je predsjednik Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je ukazao da su svi "iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete" dok im to ne odobri premijer Kosova Aljbin Kurti ili neko iz međunarodne zajednice.

Vučić je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, i na kraju razgovora pitao koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila, danas, juče ili bilo kada.

"Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala. Srbija će se uvijek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa sjevera Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu.

Na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova već sedam dana se nalaze specijalne snage kosovske policije radi sprovođenja odluke Prištine o oduzimanju i zamjeni srpskih registarskih tablica.

Brojni Srbi zbog toga blokiraju puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, koje je moguće preći jedino pješice.

Avioni Vojske Srbije danima nadlijeću područje oko prelaza Jarinje.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović danas je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom obišao jedinice u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški i u bazi Rudnica, koje su u stanju povišene borbene gotovosti.

Bonus video: