Male šanse da Mamić bude izručen Hrvatskoj

Prepreke za Mamićevo izručenje su to što on posjeduje državljanstvo BiH, ali i činjenica da je krivično djelo za koje se on tereti počinjeno prije 28. novembra 2012. godine, kada su BiH i Hrvatska potpisale ugovor kojim je u slučajevima krivičnih djela, kakvo je počinio Mamić, dopuštena mogućnost izručenja
77 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Mamić, Foto: Beta/AP
Zdravko Mamić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.07.2018. 11:25h

U Sudu BiH danas je održano ročište u vezi sa izručenjem bivšeg funkcionera Fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića Hrvatskoj koji je nepravosnažnom presudom osuđen na 6,5 godina zatvora.

Ivica Rajić, Mamićev advokat, izjavio je poslije ročišta da su i Tužilaštvo BiH i odbrana saglasni da nisu ispunjeni zakonski uslovi da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Hrvatska je uputila zahtjev za Mamićevo izručenje na osnovu međudržavnog ugovora sa BiH o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Prepreke za Mamićevo izručenje su to što on posjeduje državljanstvo BiH, ali i činjenica da je krivično djelo za koje se on tereti počinjeno prije 28. novembra 2012. godine, kada su BiH i Hrvatska potpisale ugovor kojim je u slučajevima krivičnih djela, kakvo je počinio Mamić, dopuštena mogućnost izručenja.

"Mi očekujemo da do njegovog izručenja neće doći, ali sačekajmo odluku suda. Vremenski nije fiksirano kada bi odluka mogla biti donijeta, ali je očekujemo uskoro", rekao je Mamićev advokat.

Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku u junu osuđen na 6,5 godina zatvora, zbog utaje poreza i nanošenja štete FK "Dinamo".

Dan prije izricanja prerije izricanja presude pobjegao u BiH, a Hrvatska je za njim je raspisala nalog za hapšenje.

Bonus video: