Kurti: Nemam informacije da se Kfor sprema da interveniše na sjeveru Kosova

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je rekao da je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu

11010 pregleda 19 komentar(a)
Rama i Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Rama i Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se jutros sastao sa komandantom Kfora i da nema informacije da se ta misija sprema da interveniše na sjeveru Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je rekao da je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

"Nemam takve informacije za pripremu intervencije Kfora na sjeveru. Specijalna jedinica nije na Brnjaku i Jarniju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa zadatkom da štite granične prelaze i graničnu policiju", rekao je Kurti odgovarajući na novinarsko pitanje.

Dodao je da postoje indicije da bi, ukoliko nema Specijalne jedinice, granična policija na dva prelaza na sjeveru Kosova i zgrade bili ozbiljno ugroženi, jer kako je rekao, puteve nisu blokirali samo šleperi i ljudi, već i buldožeri.

Kurti je rekao da je više od 10.000 vozila koja su došla iz Srbije dobilo privremene registarske tablice.

"Nema incidenata ni na jednom graničnom prelazu gdje se nalazi kosovska policija", rekao je Kurti.

Ponovio je da je predložio da se na obje strane ukinu privremene registarske tablice.

"Ovih dana se nikada nisam pojavio sa ministrom odbrane, dok nažalost Srbija dovodi ministra odbrane na granicu. Sve ovo je u suštini protiv kosovskih Srba", rekao je Kurti.

Bonus video: