Nastavljena blokada Jarinja i Brnjaka zbog protesta Srba: Situacija mirna

Nekoliko oklopnih vozila specijalne jedinice policije nalazi se nedaleko od prelaza Jarinje, a pet vojnika Kfora juče je po prvi put došlo do prelaza i vratilo se nazad, kako je najavljeno iz komande međunarodnih snaga u Prištini, u sklopu pojačanih patrola

6446 pregleda 20 reakcija 15 komentar(a)
Detalj sa Jarinja: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters
Detalj sa Jarinja: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters

Granični prelazi (u Srbiji ih zovu administrativnim) na sjeveru Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom prištinskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom.

Putevi Leposavić - Raška i Ribarići - Zubin potok blokirani su za saobraćaj, a situacija na prelazima je mirna, javila je Radio televizija Srbije (RTS).

Nekoliko oklopnih vozila specijalne jedinice policije nalazi se nedaleko od prelaza Jarinje, a pet vojnika Kfora juče je po prvi put došlo do prelaza i vratilo se nazad, kako je najavljeno iz komande međunarodnih snaga u Prištini, u sklopu pojačanih patrola.

Srbi sa sjevera Kosova zahtijevaju ukidanje odluke o zamjeni registarskih tablica, i da se povuku specijalne jedinice kosovske policije koje nadgledaju sprovođenje te mjere.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocijenila je danas napad na grupu Srba u južnom dijelu Kosovske Mitrovice kao nedopustiv incident koji je nastavak i posljedica akcija Prištine.

U saopštenju se dodaje da je "napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod", i da će "inspiratori hajke" odgovarati za to što čine.

"Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema, ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje", navodi se u saopštenju.

Grupa od 15-tak Srba napadnuta je juče u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a prema saopštenju kosovske policije, zbog napada je uhapšeno deset osoba, od kojih dvojica maloljetnika.

Bonus video: