Pisonero Hernandez: Budućnost cijelog Zapadnog Balkana je u EU

Pisonero Hernandez navodi da je "Evropska komisija čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju"

2030 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EK
Foto: EK

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike da je "budućnost cijelog Zapadnog Balkana u EU".

Rojters je juče, prenoseći riječi četiri diplomate i tekst internog dokumenta, objavio da Evropska unija, u strahu od političke reakcije u državama članicama, ne može više da garantuje sigurno članstvo u budućnosti za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano.

Pisonero Hernandez navodi da je "Evropska komisija čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju".

"Obje zemlje su ispunile obaveze i u potpunosti podržavamo formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je i naglasila predsjednica EK Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu. Budućnost cijelog Zapadnog Balkana je u EU“, navela je Pisonero Hernandez.

Dodaje da je „politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope“, kao i da su lideri EU više puta ponovili, uključujući i na posljednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Portparolka Evropske komisije zaključuje da će predstojeći samit na Brdu kod Kranja biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapanog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primjenom ekonomskog i investicionog plana za region, prenosi N1.

Bonus video: