Beograd i Priština u Briselu postigli načelan dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mjera bi trebalo da počne da se primjenjuje u ponedjeljak, a sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedjelje koriste naljepnice, umjesto da skidaju registarske tablice

15262 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu načelan dogovor o rejšenju krize na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova. Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke, prenosi N1.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mjera bi trebalo da počne da se primjenjuje u ponedjeljak.

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedjelje koriste naljepnice, umjesto da skidaju registarske tablice.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rješenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest mjeseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mjesto došao Kfor.

Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

"Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zamijeniće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze“, rekao je predstavnik Prištine.

N1 navodi i da delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa gospodinom Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor je samo na srpskoj strani“, kazao je Bisljimi.

Pregovori nisu gotovi, delegacija Beograda kod Lajčaka

Sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom je u toku.

Portparol EU Peter Stano oglasio se u međuvremenu na Tviteru, ističući da pregovori Beograda i Prištine nisu još završeni.

"Pregovori se nastavljaju kako bi se našlo rješenje za trenutnu krizu na sjeveru Kosova“, naveo je Stano.

Bonus video: