Završen sastanak kod Lajčaka, ipak nema finalnog dogovora Beograda i Prištine

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dvije strane

9543 pregleda 2 komentar(a)
Lajčak i Bisljimi, Foto: Twitter/Miroslav Lajčak
Lajčak i Bisljimi, Foto: Twitter/Miroslav Lajčak

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare, prenosi N1.

Kako nezvaničnu saznaju, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rješenju krize na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova. Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kada.

Podsjetimo, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije danas u Briselu da su dvije strane postigle načelan dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, ali da se delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.

Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.

Prva tačka predviđa da i srpska i kosovska strana od ponedjeljka počnu da koriste naljepnice, umjesto da skidaju registarske tablice. Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rješenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest mjeseci, dok je trećom tačkom predviđeno da pripadnici KFOR-a zamijene jedinice ROSU na sjeveru Kosova i istovremeno uklanjanje barikada koje su postavili kosovski Srbi.

Predstavnik Prištine je rekao da se jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, prije nego što bi se sporazum proglasio konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dvije strane.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri naveo je tokom večeri na Tviteru da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, koji se takođe nalazi u Briselu radi podrške ovom dijalogu, te da dogovor nije finalizovan iako postoji napredak.

„Posao nije završen ali je učinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Vrijeme je sada“, poručio je Godfri.

Bonus video: