zbog sumnje da su "oteli i mučili" člana te stranke

Podnijeta krivična prijava protiv čelnika BIA zbog navoda o otmici i mučenju člana Narodne stranke

Narodna stranka saopštila je ranije da su pripadnici BIA 26. septembra protivpravno oteli Katića, mučili ga četiri sata na njegovom radnom mjestu i od njega tražili da prizna da je on autor tvita u kojem se vrijeđa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

5332 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pravni tim Narodne stranke podnio je danas krivičnu prijavu protiv direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, načelnika Uprave za bezbjednost BIA Marka Parezanovića i trojice pripadnika agencije zbog sumnje da su "oteli i mučili" člana te stranke Konstantina Katića.

Narodna stranka saopštila je ranije da su pripadnici BIA 26. septembra protivpravno oteli Katića, mučili ga četiri sata na njegovom radnom mjestu i od njega tražili da prizna da je on autor tvita u kojem se vrijeđa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare ispred Specijalnog suda u Beogradu, potpredsjednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da ta stranka traži političku i krivičnu odgovornost čelnih ljudi BIA zbog protivpravnog odvođenja i mučenja Katića.

Ponoš je kazao da se od dana "otmice" nijedan predstavnik vlasti nije o tome oglasio, kao i da o tome "ćuti" Radio-televizija Srbije (RTS), "kao da se ništa nije desilo".

"Imaju ideju da je normalno da se otimaju i prebijaju ljudi", rekao je Ponoš i naglasio da Narodna stranka o tome neće ćutati.

Istakao je da je potrebno pokazati "da se ne plašimo, zbog svih građana".

Ponoš je podsjetio i da je Gašić prije šest godina smijenjen sa funkcije ministra odbrane jer je uvrijedio novinarku kao i na riječi tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "pristojnost nešto što se traži od svih".

"Ako je neko tada morao da napusti mjesto ministra odbrane, zar je normalno da se ignoriše činjenica da je isti taj čovjek na čelu službe koja je otela i mučila čovjeka i da ostane na tom mjestu (direktora BIA). Ako to ne zahtijeva političku odgovornost, ja ne znam šta za to treba", rekao je Ponoš.

Ocijenio je da Vučić svoje odnose sa Evropljanima rješava tako što im uručuje cveće i vrijedne poslove bez tendera, a odnose u društvu, tako što prijeti građanima Srbije.

Prema njegovim riječima, najnovije je to što njegove službe prebijaju građane.

Ponoš je ponašanje vlasti u vezi sa Katićem uporedio sa "strategijom kuvanja žabe".

"Strategija je da ovo padne u zaborav, imaju ideju da nas skuvaju kao žabe i da se priviknemo na to da je normalno da otimaju i prebijaju ljude. Mi moramo da iskočimo iz tog lonca, to je zadatak svih nas inače će nas skuvati", slikovito je objasnio.

Naveo je da vlast, što se tiče krivične odgovornosti pripadnika BIA, ne može da zaustavi Narodnu stranku.

"Bez obzira što nemamo nikakva velika očekivanje da će neko biti pozvan na političku odgovornost, nastavićemo da pozivamo na to, jer ako o tome budemo ćutali ispašće da se plašimo. Moramo da pokažemo da se ne plašimo zbog svih građana koji će se sjutra naći u sličnoj situaciji", rekao je on.

Dodao je i da ako Vučić nastavi da dalje vlada Srbijom "njemu uskoro neće trebati nijedan drugi instrument i ni jedna druga institucija", već samo tajna i javna policija.

Funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić precizirao je da je prijava podnijeta zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, nesavjestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode.

"Dali smo i bliže informacije kojima se mogu identifikovati tri službenika BIA koji rade u departmanu na beogradskom aerodromu", rekao je on.

Gajić je ponovio da je Katić bio protivpravno lišten slobde, te istakao da to nije bio informativni razgovor.

"Bio je faktički otet, pripadnici BIA su pokušali da iznude iskaz, tukli su ga, prijetili da će mu polomiti ruke i noge", naveo je Gajić.

Advokat Ognjen Radić kazao je da je od nadležnih zatraženo da se Katiću obezbijedi policijska zaštita.

"U krivičnoj prijavi smo to tražili jer je krivično djelo izvršeno od (strane) pripadnika BIA", rekao je on.

Dodao je da BIA, po zakonu, u ovom slučaju nije ni smjela da bude angažovana.

"Nigdje nećete vidjeti da se službenici BIA smju angažovati kod uvrede, a ovdje a ovdje konkretno kod pozivanja na uvredu, tako da smo predložili da se pruži zaštita oštećenom jer smatramo da se na ovome neće stati", rekao je on.