FT: Slovenija predložila da se EU proširi na cio Zapadni Balkan do kraja decenije, predlog naišao na zaprepašćenje

"Proširenje je vrlo osjetljivo pitanje za EU koja je podijeljena oko potrebe za proširenjem i brzinom kojom zemljama treba dozvoliti ulazak u blok", navodi FT i dodaje da je Unija pod pritiskom da nastavi s pregovorima o proširenju sa balkanskim zemljama koje se takođe okreću ka bliskijim vezama s Kinom i Rusijom.

20223 pregleda 93 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenija, aktuelna predsjedavajuća Evropskoj uniji (EU), predložila je da se Unija proširi na ceo Zapadni Balkan do kraja decenije, a to je iznela uoči samita EU-Zapadni Balkan iduće nedjelje, piše list Fajnenšl tajms (FT).

Predlog o brzom prijemu zemalja uključujući Srbiju i BiH dat je prije dva dana na sastanku ambasadora u Briselu i naišao je na zaprepašćenje drugih zemalja članica Unije.

Neki su opisali predlog kao potpuno nerealističan s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

"Proširenje je vrlo osjetljivo pitanje za EU koja je podijeljena oko potrebe za proširenjem i brzinom kojom zemljama treba dozvoliti ulazak u blok", navodi list i dodaje da je Unija pod pritiskom da nastavi s pregovorima o proširenju sa balkanskim zemljama koje se takođe okreću ka bliskijim vezama s Kinom i Rusijom.

Poslije brzog proširenja kada je EU primila 13 zemalja između 2004. i 2013, bivši predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da neće biti prijema prije 2019, a zemlje koje traže prijem postale su sve nestrpljivije kako Brisel nastavlja da odlaže.

Samit EU-Zapadni Balkan održava se 6. oktobra u Sloveniji, a na njemu će učestvovati vodje zemalja članica Unije i zapadnobalkanske šestorka uključujući Albaniju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Kako navodi list, diplomate zemalja članica koje hoće da Brisel ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bloka EU, zalažu se za "ambiciozni" jezik o pristupanju na samitu, ali su priznale da je određivanje čvrstog roka za pristup politički eksplozivno pitanje.

"Potrebna nam je deklaracija, to je jako važno", rekao je jedan diplomata EU i dodao da deklaracija sa određenim datumom pristupa neće biti prihvaćena.

List ukazuje da se stav EU prema regionu dodatno komplikuje time što pet zemalja članica, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija ne priznaju Kosovo koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Aktuelna predsjednica EK Ursula fon der Lajen uoči samita obišla je region i ponovila podršku za ulazak zemalja u Uniju.

Političari u regionu gledaju na tu temu sa velikom frustracijam dok je apetit za dalje proširenje jako mali u nizu većih zemalja članica Unije, navodi list.

Evropska komisija ukazala je nacionalnim vladama da treba da se ostvari napredak sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je prije moguće.

Te dvije zemlje trebalo je da počnu pregovore o članstvu prošle godine ali napredak je i dalje blokiran zbog nedostatka jednoglasne podrške zemalja članica.