Vučić: Prijeti svjetska energetska kriza nesagledivih razmjera, Srbija sprema tim da se bavi time

"...pitanje je šta će sve da se dešava tokom zime i ko će da se smrzava, kakva će cijena da bude i koje će fabrike širom Evrope da se zatvore, ali vjerujem da ćemo moći da se sa time izborimo", kazao je

10529 pregleda 15 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Energetska kriza, najveća u posljednjih 30 godina, trenutno je ubjedljivo najveći problem u svijetu, zbog čega će Vlada i Privredna komora Srbije da naprave tim koji će se baviti time, kako građani i privreda ne bi oskudijevali u energentima, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija će da se izbori, napravićemo najbolji mogući tim. Mi ćemo struju da imamao, iako je pitanje po kakvoj cijeni. Pred nama je kriza nesagledivih razmjera i pitanje je šta će sve da se dešava tokom zime i ko će da se smrzava, kakva će cijena da bude i koje će fabrike širom Evrope da se zatvore, ali vjerujem da ćemo moći da se sa time izborimo", rekao je Vučić na otvaranju poslovnog centra srpske privrede u Slobodnoj zoni Dubai.

Kako je istakao, "zbog toga je važan svaki dinar koji privrednici mogu da donesu Srbiji".

Podsjetio je da je cijena gasa samo u Njemačkoj od početka godine porasla 264 odsto, te da je cijena struje, radi proba za Sjeverni tok 2, porasla 14 odsto samo u posljednjih nedelju dana u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

"I naša cijena struje na berzi je visoka, ali je mi subvencionišemo za građane", kazao je Vučić i zapitao šta sada kažu stručnjaci koji su govorili o zaustavljanju proizvodnje struje iz uglja.

On je, govoreći o otvaranju srpskog poslovnog centra u Dubaiju, ocijenio da je to prilika za srpsku konditorsku industriju, auto sektor, visoke tehnologije, saradnju u oblasti vještačke inteligencije, poljoprivrede i energetike.

Dodao je da je saradnja sa UAE moguća i u izgradnji vjetroparkova i solarnih parkova.

Vučić je još rekao da su strane direktne investicije u Srbiji za devet mjeseci ove godine bile 2,9 milijaedi eura, a među prva dva izvoznika su kompanije iz Kine, što nikada nije bio slučaj, jer zbog korona krize nije bilo investicija sa Zapada, pa su iskorišćeni dobri odnosi sa Istokom.

"Otvarajte vrata Srbije, ka južnoj Aziji, Indiji, Kini, Pakistanu", poručio je predsjednik Srbije privrednicima.

Bonus video: