Kako automobilom preći granicu: Naljepnice preko državnih simbola Kosova i Srbije

Mjera prelepljivanja državnih simbola će se primenjivati na svim graničnim prelazima na osnovu privremenog rješenje koje su dvije strane postigle 30. septembra u Briselu u cilju deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

13016 pregleda 5 komentar(a)
Jarinje, Foto: Screenshot/Youtube
Jarinje, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon dvije nedjelje granične prelaze na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, je od ponedjeljka (4. oktobar) moguće preći i automobilom, uz obavezno prelepljivanje državnih simbola na registarskim tablicama koje izdaju organi Kosova i Srbije.

Mjera prelepljivanja državnih simbola će se primenjivati i na svim ostalim graničnim prelazima na osnovu privremenog rješenje koje su dvije strane postigle 30. septembra u Briselu u cilju deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

U opštinama na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je 13 dana blokiralo Jarinje i Brnjak zbog odluke Vlade Kosova da od 20. septembra sprovodi recipročne mjere Srbiji oko registarskih tablica.

Građani Kosova, koji imaju RKS tablice, su u posljednjih deset godina u Srbiju mogli da uđu jedino uz probne tablice.

Kosovo i Srbija tehnički spremni za realizaciju sporazuma

Zamjenik premijera Kosova i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 1. oktobra izjavio da Kosovo ima 300.000 pakovanja naljepnica, a da se u svakom pakovanju nalaze po četiri naljepnice, kojima će biti prekriveni državni simboli sa prednje i zadnje strane tablica.

Takođe iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je saopšteno da je sve spremno za realizaciju dogovora oko naljepnica, odnosno da će one biti dostupne građanima na svim prelazima.

Novi – stari dogovor

Da se državni simboli na registarskim tablicama prelepljuju bilo je predviđeno i Briselskim sporazumom o slobodi kretanja iz 2016. godine, odnosno, dogovorom u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Tada su se Kosovo i Srbija složili da "relevantne djelove registarskih tablica pokriju sa dvije bijele naljepnice".

Ovaj dogovor je postignut septembra a "režim naljepnica", je trebao da stupi na snagu sredinom novembra. Međutim, do realizacije ovog dela sporazuma o slobodi kretanja nikada nije došlo na terenu, jer je Kosovo imalo "administrativnih problema".

Šta još piše u novom dogovoru?

Prvi dio dogovora o deesekalciji situacije na sjeveru Kosova je sproveden u subotu (2.oktobar), kada su kosovski Srbi uklonili barikade sa puteva koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, nakon čega se sa tih prelaza povuka Specijalna jedinica policije Kosova.

Osim kosovske granične policije, koja inače upravlja prelazima, na sjeveru se sada nalaze i pripadnici vojne misije NATO na Kosovu – KFOR.

Predviđeno je da KFOR na prelazu Jarinje i Brnjak bude prisutan dvije nedjelje kako bi se obezbijedilo bezbjedno okruženje i sloboda kretanja.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rješenja oko registarskih tablica. Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rješenje mora da pronađe u roku od šest mjeseci.

Zašto je bilo neophodno privremeno rješenje?

Do dogovora Kosova i Srbije o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i privremenog rješenja oko registarskih tablica je došlo nakon podizanja tenzija između dvije strane.

Kosovski Srbi su 20. septembra postavili barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pješice.

To je bila njihova reakcija na odluku Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mjere oko registarskih tablica, odnosno svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama su morali da uzimaju probne tablice.

Ova mjera se poklopila sa isticanjem važenja statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica.

Naime, tehnički sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije iz 2011, finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS tablica.

Rok od pet godina istekao je 15. septembra 2021. godine.

Takođe, kosovske vlasti su, kada su uvedene recipročne mjere, najavile i da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu.

Ove tablice, uglavnom KM (Kosovska Mitrovica), se koriste samo na sjeveru Kosova i one su za Kosovo nelegalne jer su u opštinama južno od Ibra ukinute još 2011. na osnovu Briselskog sporazuma.

Prema posljednjem dogovoru iz Brisela od 30. septembra ove godine, državni simboli na KM tablicama će takođe biti prelepljivani naljepnicama u narednih šest mjeseci, dok se ne pronađe trajno rešenje.

Bonus video: