Bregu: Krajnje je vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana

Prosječna maloprodajna cijena prenosa podataka i korištenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cijene unutar regiona, dok je cijena odlaznih poziva bila 5,6 a cijena tekstualne poruke 6,5 puta veća

4347 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

„Dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno smo svjedoci da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija Zapadnog Balkana,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana na kome su se danas na Brdu kod Kranja okupili lideri EU i regiona.

„Postojeći oblik saradnje koji pokušavamo omogućiti zavisi od snažne perspektive. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svijetu, je upravo ona koja, dogoročno gledano, može proces saradnje učiniti korisnim za sve“ dodala je Bregu.

Učesnici samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Slovenija kao predsjedavajuća Evropskom unijom, potvrdili su Deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja plan kojim će se stvoriti uslovi i postaviti jasni ciljevi za smanjivanje cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

„Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cijena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cijenama. Koristi započinjanja ovog procesa su očigledne. Sada je na svima nama ovdje prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno,“ rekla je Bregu.

„Uz kontinuiranu podršku Vijeća za regionalnu saradnju naš je region bezuslovno realizirao politiku ukidanja besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu u potpunosti zasnovanu na politici EU. Ako ćemo s vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postepeno uvođenje evropskih politika onda je krajnje vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana. Nijedna tržišna logika, a posebno u vrijeme kada i sama Evropska unija produžava svoj uspješan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 posto iz 2020. godine. Stabilan put smanjivanja cijena rominga je rješenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike. Ovaj program kojim se smanjuju cijene i otklanjaju prepreke treba nadahnuti i potaći i druge zajedničke programe Evropske unije i Zapadnog Balkana,“ zaključila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju koja se također osvrnula i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između Evropske unije i Zapadnog Balkana za mlade sa Zapadnog Balkana.

Prosječna maloprodajna cijena prenosa podataka i korištenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cijene unutar regiona, dok je cijena odlaznih poziva bila 5,6 a cijena tekstualne poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izvještaj o romingu između Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je danas objavilo Vijeće za regionalnu saradnju.

Bonus video: