Tenzije na ulicama na sjeveru Kosova, automobil zapaljen i jedna osoba teško ranjena

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici ROSU

15896 pregleda 66 reakcija 64 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 13.10.2021. 12:22h

U toku je akcija kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici, a veliki broj Srba okupio se na ulicama. Kako prenose kosovski mediji, u toku je akcija hapšenja koju izvode jedinice iz Prištine, sirene se neprekidno čuju od devet sati, a jedno vozilo je zapaljeno.

Kako je ranije prenio reporter portala Kosovo onlajn, u Sjevernoj Mitrovici trenutno je u toku akcija Kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu. Prema nezvaničnim saznanjima slična racija se trenutno odvija i u Zvečanu.

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici ROSU.

Kako može da se vidi na pojedinim snimcima, jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ i Bošnjačke mahale u Kosovskoj Mitrovici.

Jedna osoba upucana u Zvečanu

Kako nezvanično saznaju mediji, upucana je jedna osoba i on se trenutno nalazi u teškom stanju, nezvanično saznaju mediji.

„Povreda je nanijeta vatrenim oružjm, ustrijeljen je u predjelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju“, rekao nam je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Kako Kosovo onlajn saznaje, povređeni muškarac je upucan s leđa.

U međuvremenu, pripadnici Kosovske policije su počeli da se povlače iz Zvečana, a na putu su bile primjetne čaure od bojeve municije, prenosi Kosovo onlajn.

Jutros u Kosovskoj Mitrovici su se čule sirene za opasnost, a kosovske policija je saopštila da je riječ o "sprečavanju krijumčarenja robe".

Sirene su u međuvremenu stale, ali još uvijek je napeto. Napeto je na mostu preko Ibra u opštini Zvečan, gdje kosovska policija pokušava da prođe prema centru grada, a građani pokušavaju da ih spreče.

U jednom trenutku policija je upotrebila suzavac da rastjera okupljene. Kako piše KoSSev, čule su se i šok bombe.

suzavac kosovo
foto: Printscreen YouTube

Kako je prenio portal N1, građani koji su se zatekli na licu mjesta prenose da je riječ o specijalnim jedinicima policije i da se mogu vidjeti uglavnom ispred apoteka.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal zatvorili više prodavnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u sjevernom delu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svjedočenja i tvrdnje očevidaca.

Na ulicama su vozila Hitne pomoći i vatrogasci, a u centru grada su se okupili građani.

Blokirana je raskrsnica koja se nalazi u blizini Tehničke škole.

Kosovska policija: Borba protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija u međuvremenu je saopštila da je u ranim jutarnjim časovima započela policijsku operaciju „u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

U saopštenju se navodi da se akcija sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, piše u saopštenju.

Bonus video: