sastao se sa predstavnicima Srba sa Kosova

Vučić u Raški: Čuvaćemo mir, ako krene nasilje zaštitite narod

Vučić je na sastanku kazao da je Lajčaku rekao da Prištinu „zauzdaju, a ako nisu u stanju – zauzdaćemo ih mi“.

18854 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Vučić, Foto: Printscreen YouTube
Vučić, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje, prenosi N1.

„Samo imajte u vidu kolika je cijena koju ćemo svi mi morati da platimo, i zašto je moja molba da to pokušamo da izbjegnemo“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa sjevera Kosova.

Jutros u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za opasnost, a kosovska policija je saopštila da je riječ o „spriječavanju krijumčarenja robe“.

Građani se izašli na ulice, a bačeni su suzavac i šok bombe. Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je povrijeđeno 10 osoba, jedan muškarac je teško ranjen.

Vučić je povodom toga izjavio da je Priština za ove akcije, prema obavještajnim saznanjima Srbije, imala podršku „makar jedne države“ koja nije članica EU.

„Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas“, rekao je Vučić.

„U borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše djece na KiM, u kojoj moramo da štitimo njihov opstanak, ne samo da ćemo da zaštititmo, nego vam kažem po prvi put sa sigurnošću, da ćemo u toj borbi i da pobjedimo“, dodao je.

Vučić je po dolasku u Rašku prije sastanka sa predstavnicima Srba sa sjeveru Kosova rekao da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

On je potom na sastanku kazao da je Lajčaku rekao da Prištinu „zauzdaju, a ako nisu u stanju – zauzdaćemo ih mi“.

„Oni su mi rekli – ‘radimo na tome'“, prepričao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da SAD, Velika Britanija i Njemačka neće odustati od „pune nezavisnosti Kosova“.

Najavio je i da slijedi težak period i da će najmoćnije zemlje svijeta na proljeće tražiti „nestanak Republike Srpske“.

Vučić je izjavio da je došao u Rašku u srijedu da čuje predstavnike Srpske liste o današnjim incidentima na sjeveru Kosova, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da će se, ukoliko se sljedeći put dogodi tako nešto, uslijediti opšti otpor srpskog naroda, javlja Fonet.

Ma šta to značilo, branićemo se svim i svačim raspoloživim. Branićemo se, ne znam da li će nas protjerati, pa da ostanemo u Raškoj, rekao je Rakić na sastanku.

Jedna žena prekinula je Rakića i rekla da je predsjednik najavio prošli put da će poslati vojsku na Kosovo, ako bude ispaljen i jedan metak, na šta je Vučić rekao da je zapravo rekao da neće dozvoliti da se „ponovi pogrom iz 2004. godine“.

Na sastanku s Vučićem u Raški su i ministir policije i odbrane Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Preporučujemo za Vas