Kriminal ne poznaje etničku pripadnost

Iz Srbije pozvali međunarodnu zajednicu da "zauzda" Prištinu, kosovski zvaničnici poručili da jučerašnja akcija policije na sjeveru nije bila uperena protiv građana

8784 pregleda 6 komentar(a)
Foto: LAURA HASANI
Foto: LAURA HASANI

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su juče povišene nakon sukoba kosovske policije sa Srbima u sjevernom dijelu države tokom operacije protiv osumnjičenih švercera robe. Povrijeđeno je deset Srba i deset policajaca.

Zvaničnici Srbije su reagovali ljutito i pozvali međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i spriječi sukob širih razmjera.

Najnovije nasilje je uslijedilo nakon prošlomjesečnog sukoba na granici Kosova i Srbije oko registarskih tablica. Tenzije su splasnule nakon bilateralnih pregovora uz posredovanje predstavnika EU i SAD, a kontrolu nad graničnim oblastima je preuzeo KFOR.

Kosovska policija je juče pokrenula akciju protiv mreže krijumčara u četiri opštine na Kosovu, uključujući Sjevernu Mitrovicu. Uhapšeno je osam osoba, među kojima i jedna osoba srpske i jedna bošnjačke nacionalnosti. U saopštenju se dodaje da je akcija protekla bez problema, osim u Sjevernoj Mitrovici, gdje su se “kriminalne grupe organizovano okupile, napravile blokade na putevima raznim prevoznim sredstvima, a u obračunu sa carinicima i policijom su koristili gasne boce, šok bombe i ručne bombe i pucale iz vatrenog oružja”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečija izjavio je da akcija policije nije bila uperena protiv nijedne nacionalne zajednice, a da su pripadnici specijalnih jedinica koje su učestvovale u akciji na sjeveru Kosova uglavnom bili Srbi, a većina uhapšenih Albanci.

Kosovski mediji su objavili da je zapaljen jedan policijski i najmanje dva druga automobila sa kosovskim tablicama.

Srpski mediji su prijavili “ekstremno napetu” situaciju u djelovima Mitrovice naseljenim Srbima pošto je kosovska policija izvršila raciju u jednoj apoteci i nekoliko prodavnica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova da moraju da imaju u vidu koliku će cijenu morati da plate ukoliko se odluče da krenu u nasilje protiv Albanaca. On ih je pozvao da budu strpljivi jer Priština ne želi da ispoštuje “nikakav sporazum”.

”Oni neće da ispune Briselski sporazum, a on je za nas spas. Ako krenu u nasilje, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas, samo imajte u vidu kolika je cijena koju ćemo morati da platimo ako to uradite”, kazao je Vučić nakon sastanka u Raškoj sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa sjevera Kosova. On je kazao da je specijalnom predstavniku Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku rekao da Prištinu “zauzdaju, a ako nisu u stanju, zauzdaćemo ih mi”.

“Oni su mi rekli - ‘radimo ona tome’”, prepričao je Vučić, navodeći da je Priština imala podršku bar jedne zapadne zemlje, a nije članica EU, za jučerašnju policijsku akciju na sjeveru Kosova.

Vučić je zamolio NATO da obavlja svoj posao, jer neće postojati drugi način odbrane, ako Albanci nastave sa “upucavanjem naših ljudi”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se jučerašnja akcija kosovske policije protiv krijumčarenja ne može nazvati “akcijom na sjeveru”, jer se prema njenim riječima odvijala u različitim djelovima Kosova i da kriminal i kriminalne grupe ne priznaju etničku pripadnost.

”Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati njegov dio. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, ovlašćenih od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati ‘akcijom na sjeveru’, jer je to bila akcija u različitim djelovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti, sa zajedničkim imeniteljem borba protiv šverca i organizovanog kriminala”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

KFOR i njegova komanda NATO-a saopštili su da je Policija Kosova izvela akciju sprovođenja zakona i da su u stalnom kontaktu sa relevantnim kosovskim institucijama, prenijela je prištinska agencija telegrafi.com.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju povodom akcije kosovske policije i da “zauzdaju” premijera Kosova Aljbina Kurtija.

“Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu haosa”, navodi se u pisanoj izjavi Brnabićeve.

Kurti je rekao je da je jučerašnjoj akciji kosovske policije prethodila intenzivna istraga i da je ona sprovedena po naređenju i u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom i sudom.

Kurti je u objavi na Fejsbuku pozvao građane u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koji “brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da ih politizuju i etnički oboje”.

Kurti je naveo da je “zaplijenjena roba i dokazi, koji predstavljaju materijalne dokaze”.

“Kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisani i biće suzbijani. Borićemo se protiv šverca i spriječiti ga”, napisao je Kurti.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel pozvao je na hitnu obustavu nasilja na sjeveru Kosova.

“Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja se moraju rješavati kroz dijalog (Beograda i Prištine) uz posredovanje EU”, naveo je Borel na svom Tviter nalogu. On je dodao da je u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom.

Šef kabineta premijera Kosova Ljuan Dalipi izjavio je, u odgovoru na Borelovo saopštenje, da događaji na sjeveru Kosova nisu međuetnički problem nego “nasilje koje su izazvali srpski huligani”.

“Dragi gospodine Borel, hvala vam na brizi. Važno je ne prikazivati nesrećno nasilje izazvano od strane nekih huligana koje je organizovao Beograd kao međuetnički problem između albanskih i srpskih građana na Kosovu”, napisao je Dalipi.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da će Srbi sa Kosova, ukoliko ponovo dođe do nasilne intervencije kosovske policije, pružiti otpor svim raspoloživim sredstima, prenijela je Beta.

“Ukoliko se sljedeći put nešto desi, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god vi to shvatite. Branićemo se svim i svačim raspoloživim”, rekao je Rakić u Raškoj.

On je rekao da su Srbi odlučni da se brane “do kraja” i dodao da će i on i Srpska lista biti “ispred naroda” ako dođe do novog nasilja. Dodao je da bi razumio svaku intervenciju kosovske policije da je ona bila u skladu sa propisima, ali da ne razumije da neko puca na narod.

Okupljeni građani su od Vučića tražili da im decidno odgovori da li je Srbija sposobna da ih zaštiti i podsjećali ga na ranije obećanje da će “poslati vojsku ako poleti i jedan metak ka njima”.

Bonus video: