Privedena Dijana Hrkalović

Kako mediji navode, u toku je pretres njenog stana

29379 pregleda 82 reakcija 12 komentar(a)
Hrkalović, Foto: Printscreen YouTube
Hrkalović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 15.10.2021. 19:44h

Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović privedena je u petak 15. oktobra, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prema nezvaničnim informacijama, u toku je pretres njenog stana, kao i saslušanje Hrkalovićeve, navodi se na sajtu RTS-a.

Iz policije se za sada nisu oglašavali i nema informacija iz kojih je konkretno razloga bivša državna sekretarka privedena.

Saslušavana nakon hapšenja Belivuka

Dijana Hrkalović je na mjesto državne sekretarke u ministarstvu policije došla 2017. godine. U to vrijeme, funkciju ministra policije obavljao je Nebojša Stefanović - sadašnji ministar odbrane i funkcioner Srpske napredne stranke, a Hrkalović je opisivana kao njegova najbliža saradnica.

Hrkalović je krajem maja 2019. godine podnijela ostavku na funkcije u MUP-u Srbije, ali razloge nije precizirala.

Njeno ime se ponovo u medijima pominjalo u januaru 2021. godine, kada je prenijeto da je Hrkalović jedna od saslušanih u aferi prisluškivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Te navode MUP i tužilaštvo nisu ni potvrdili, ni demantovali, a Dijana Hrkalović se o tome nije javno izjašnjavala.

Sredinom 2020. godine, provladini tabloidi počeli su da pišu o navodnim vezama Hrkalović sa "kavačkim" kriminalnim klanom u Srbiji, o čemu nema zvaničnih objava policije i tužilaštva.

Nakon što je u februaru ove godine uhapšena kriminalna grupa Veljka Belivuka, optužena za najteža krivična dela, Dijana Hrkalović je pozvana na saslušanje. Nakon saslušanja, 1. marta, mediji su izvještavali da je ispitivana o vezama sa Belivukom.

Njen advokat Nenad Tasić je, međutim, za portal Insajder rekao da su joj u policiji postavljana pitanja o okolnostima ugrožavanja bezbjednosti predsjednika Aleksandra Vučića i njegove porodice, a da je ona negirala da je imala bilo kakva saznanja o tome.

Takođe, advokat je naveo da je Hrkalović pitana o poznanstvu sa Slavišom Kokezom, bivšim predsjednikom Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza je u policiji saslušavan o navodnoj vezi sa Belivukovom grupom, koju je on negirao.

Sukob kriminalnih klanova

U vrijeme dok je Hrkalović bila u vrhu ministarstva policije, rat kriminalnih klanova, "škaljarskog" i "kavačkog", odnio je više desetina žrtava u Srbiji.

Sukob ta dva klana, nastalih u predgrađu Kotora u Crnoj Gori, traje od 2014. godine, a u izvještaju Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, čiju kopiju posjeduje istraživački portal KRIK, piše da su se sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore priklonile ili "škaljarskom" ili "kavačkom" klanu.

Predsjednik Srbije je nakon hapšenja, Belivuka i njegove saradnike nazvao "podružnicom" crnogorskog kriminalnog klana i istakao da su u Srbiji stvorene dvije kriminalne grupe, obje poreklom iz Crne Gore, aludirajući na "škaljarski" i "kavački" klan.

Belivuk je označen kao navodni pripadnik "kavačkog" klana.

Bonus video: