Ivica Todorić pušten da se brani sa slobode

Nakon što je izašao iz londonskog suda, gdje je rekao da se protivi zahtjevu za izručenje Hrvatskoj, Todorić je izjavio da je njegovo puštanje na slobodu "jedna mala pobjeda"
0 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.11.2017. 17:43h

Sud u Londonu pustio je na slobodu vlasnika "Agrokora" Ivicu Todorića uz kauciju od 100.000 funti, oduzet mu je pasoš i određeno nošenje sigurnosne narukvice, saznaje Nova tv.

Pozivajući se na svoje izvore, portal Dnevnik.hr prenosi da je sudija Ivicu Todorića pustio na slobodu uz posebne mjere.

Sljedeće ročište je, kako se navodi, zakazano tek za 2018. godinu.

Todorić je platio 100.000 funti kauciju, oduzet mu je pasoš i ima obavezu da nosi sigurnosnu narukvicu.

Nakon što je izašao iz londonskog suda, gdje je rekao da se protivi zahtjevu za izručenje Hrvatskoj, Todorić je izjavio da je njegovo puštanje na slobodu "jedna mala pobjeda".

"Drago mi vas je vidjeti. Idem kući. Danas je ovo jedna mala pobjeda. To puno znači", rekao je Todorić u prvom obraćanju medijima, prenosi Jutarnji list.

On je iz sudske zgrade izašao sa velikim osmijehom na licu i u društvu supruge Vesne.

"Sve je bilo dobro, super. Mi smo 'Merkator' užasno unaprijedili, užasno eto", odgovarao je novinarima.

Upitan koja je njegova poruka za hrvatsku ministarku privrede Martinu Dalić, protiv koje je podnio krivičnu prijavu, Todorić je rekao da nema šta da joj poruči.

"U Hrvatskoj imamo još puno toga da napravimo. Znate li koliko smo za 'Merkator' napravili? Dobili ste najbolji dućan u Evropi i perfektni biznis. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Dođite jedanput da porazgovaramo. Ćao, ljudi", rekao je Todorić.

Todorić je uhapšen je danas u Londonu, što je nakon hrvatskog MUP-a potvrdila i londonska policija.

Kako prenosi Rojters, Todorić je, nakon što je izveden pred sud u Londonu, izjavio da se pritivi izručenju Hrvatskoj.

"Hrvatska policija primila je obaviještenje da je Ivica Todorić (1951) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u policijsku stanicu Čering Kros u Londonu gdje je i uhapšen, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija", naveli su iz hrvatskog MUP-a.

Vijest je objavila i službena stranica londonske policije, koja je kazala da je uhapšen muškarac za kojim je izdat Evropski nalog za hapšenje.

"66-godišnjeg Ivicu Todorića jutros su uhapsili policajci iz jedinice za izručenja. Hapšenje je pokrenuto zbog naloga koji su izdale hrvatske vlasti. Todorića će tokom dana prebaciti na Vesminster sud", piše u saopštenju britanske policije.

Iz izvora bliskih Todoriću, N1 je objavio da se on predao policiji.

Todorićevi saradnici očekuju da će, nakon razgovora Todorić biti pušten na slobodu uz kauciju. U policiju je, kako saznaje N1, došao u pratnji svojih britanskih advokata.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je vijest o hapšenju Todorića.

"Sve je to skladno EUN-u koji je izdao hrvatski MUP, odnosno hrvatska policija, i sada slijedi uobičajena procedura", rekao je Plenković, koji je rekao da ne želi spekulisati o vremenskim okvirima.

"Postoji uobičajeni slijed skladno Zakonu o međunarodnoj saradnji između članica EU. On ima prava kao okrivljeni, ne želim spekulisati o bilo kakvim vremenskim okvirima", rekao je Plenković.

Za Todorićem je prošle nedjelje izdat evropski nalog za hapšenje, pa se on našao na Europolovom popisu najtraženijih evropskih bjegunaca.

Prema britanskom zakonu, ranije je objavljeno, ročiste na kojem će se odlučivati o izručenju Todorića Hrvatskoj mora biti održano u roku od 21 dana od hapšenja.

Tom prilikom se provjerava da li postoje bilo kakve zakonom propisane prepreke za izručenje, prenosi Tanjug.

Tako se, između ostalog, utvrđuje postoji li tzv. dvostruka kažnjivost, odnosno jesu li krivična djela što su stavljena na teret Todoriću kažnjiva i u Velikoj Britaniji, ima li dovoljno dokaza koji potkrijepljuju optužbe, koji je motiv pokretanja postupka, da li je eventualno nastupila zastara, koliko je stara tražena osoba i posebno činjenica da će osumnjičena osoba u zemlji koja ga traži biti procesuirana samo za ono za šta je podnijet evropski nalog za hapšenje.

Savim je izvjesno, prenosi portal net.hr, očekivati da će Todorić i njegov advokatski tim problematizovati upravo motiv pokretanja istrage, tim prije što je u međuvremenu i sam podnio krivičnu prijavu protiv ministarke Martine Dalić, posebnog povjerenika Ante Ramljaka i šefa fonda Knighthead Capital, optužujući iz za kriminal u svojoj firmi.

Britanski sud na prvom ročištu za predaju razmatra i opciju prema kojoj bi li bilo svrsishodnije da se tražena osoba, u ovom slučaju Todorić, procesuira u Velikoj Britaniji.

Nakon tog saslušanja, sudija ocjenjuje da li je predaja predstavljala kršenje ljudskih prava osumnjičenog, te ukoliko nakon svega utvrdi da je zahtjev za predaju osnovan, određuje predaju.

Ukoliko Todorić bude nezadovoljan ovom odlukom ili ako nezadovoljna bude hrvatska strana, ako predaja ne bude odobrena, postoji mogućnost ulaganja žalbe višem sudu.

U pitanju je tzv. Visoki sud, kojem se zahtjev za podnošenje žalbe može podnijeti u roku od sedam dana od prve sudske odluke. Ukoliko zahtjev za žalbu bude usvojen, taj isti sud će o samoj žalbi i raspravljati.

U slučaju da prihvati Todorićevu žalbu, Visoki sud pustiće ga na slobodu, dok će u slučaju prihvaćanja žalbe hrvatske strane tražena osoba takođe biti puštena na slobodu, a slučaj će biti vraćen nižem sudu na ponovno odlučivanje.

U Velikoj Britaniji postoji i mogućnost podnošenja žalbe Vrhovnom sudu.

Odobrenje za podnošenje te žalbe može dati Visoki sud ili sam Vrhovni sud, ali u toj žalbi mogu biti navedeni samo razlozi koji mogu biti od uticaja za cjelokupnu javnost.

Takvo pravilo primjenjuje od prihvaćanja žalbi i hrvatski Ustavni sud. Ukoliko ocijeni da ima elemenata za odlučivanje, sud će pokrenuti postupak odlučivanja o žalbi.

Kada odluka o predaji tražene osobe bude konačna, samo izručenje mora biti realizovano u roku od deset dana. Vrlo sličnu proceduru za odlučivanje o predaji na osnovu evropskog naloga za hapšenje ima i Hrvatska, budući da je ona usuglašena na nivou svih zemalja EU.

Todorić se predao policiji nakon što je Hrvatska za njim raspisala evropski nalog za hapšenje.

Nalog je izdat jer je Županijski sud u Zagrebu Todoriću ranije odredio istražni pritvor kako tokom istrage o malverzacijama u Agrokoru teški oko milijardu kuna (preko 130 miliona eura) ne bi uticao na svjedoke.

Iako je, međutim, Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donijelo jrešenje o otvaranju istrage, ona još formalno nije započela, jer su svi okrivljeni, njih ukupno 15, uključujući i Ivicu Todorića, uložili žalbe.

Bonus video: