građani koji žele turistički ili poslovno posjetiti zemlju ne duže od 90 dana

Hrvatskim građanima ukinute vize za SAD

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterijume iz područja borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, navodi se u saopštenju

8382 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od subote, 23. oktobra, građani Hrvatske mogu da putuju u Sjedinjene Američke Države (SAD) bez viza, saopšteno je iz američke ambasade a u Zagrebu.

"Došao je i taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza", navela je Ambasada SAD u Hrvatskoj na službenoj stranici na Facebooku.

Ova odluka Elektroničkog sastava za odobravanje putovanja (ESTA) odnosi se na hrvatske građane koji žele turistički ili poslovno posjetiti zemlju ne duže od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programu izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje dvije zemlje, poručuju iz američke ambasade.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza. Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahtjeve našeg programa”, rekao je otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming.

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih država i zemalja učesnika programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost Sjedinjenih država.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterijume iz područja borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i kako postotak odbijenih zahtjeva za vizu mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska nedavno ispunila.

Autorizacije koje budu izdavane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdatim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

Još su preostale tri članice Evropske unije - Rumunija, Bugarska i Kipar kojima Sjedinjene države nisu ukinule vizni režim.

Preporučujemo za Vas