vrhovni sud hrvatske

Potvrđena presuda: Sanaderu šest godina zatvora zbog mita u slučaju Ina-MOL

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su odbijene žalbe tužilaštva i dvojice optuženika, pa je presuda Županijskog suda u Zagrebu postala pravosnažna

6385 pregleda 19 komentar(a)
Sa jednog od suđenja Sanaderu, Foto: Screenshot/Youtube
Sa jednog od suđenja Sanaderu, Foto: Screenshot/Youtube

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora, objavljeno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su odbijene žalbe tužilaštva i dvojice optuženika, pa je presuda Županijskog suda u Zagrebu postala pravosnažna.

Sanader je proglašen krivim za primanje mita, a Hernadi za davanje mita.

Prema presudi, Sanader i Hernadi su dogovorili da će za mito od deset miliona eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se mađarskoj kompaniji MOL omogućio prevladavajući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cjelosti preuzeti Hrvatska.

Prvoptuženi Sanader je, kako se navodi, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada Hrvatske zaključi takve ugovore, a drugooptuženi Hernadi je kao protivuslugu obezbijedio isplatu deset miliona eura.

Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu.

Na taj način je trgovačkom društvu 2009. uplaćeno pet miliona eura koje su kroz neko vrijeme trebale da budu isplaćene Sanaderu. Do uplate druge polovine iznosa mita nije došlo.

Od prvooptuženog je oduzeta imovinska korist koju je prenio na trgovačko društvo kojem je naloženo da taj iznos uplati u korist državnog budžeta.

Vrhovni sud je kod izricanja presude kao olakšavajuću okolnost Sanaderu uzeo životnu dob (68 godina) i narušeno zdravlje, a kao otežavajuću to što je koruptivno djelo počinio kao predsjednik Vlade.

"S obzirom na funkciju koju je obavljao, trebalo je da bude uzor ne samo ostalim članovima Vlade nego i svim građanima. Dijelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog krivičnog djela bilo je njegovo lično bogaćenje", naveo je Vrhovni sud koji je takođe cijenio i njegovu osuđivanost zbog istog krivičnog djela.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je nedavno pravosnažne osuđujuće presude Sanaderu i HDZ kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao "Fimi-medija".

Pravosnažnom presudom u ponovljenom suđenju u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se "crni fond" punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrđena je oslobađajuća presuda.

Slučaj "Fimi medija" koji je trajao desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je s mjesta premijera bez objašnjenja otišao sredinom 2009, a potom je uslijedilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najjmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju "Planinska" i "Fimi-medija", a u još jednom slučaju ima prvostepenu osuđujuću presudu.

Pošto bude pravosnažno osuđen u svim slučajevima, Sanaderu će biti određena jedinstvena zatvorska kazna.

Preporučujemo za Vas