Hrvatska zbog nuspojava povlači lijek za dijabetes tipa 1

Iz agencije naglašavaju da se nakon prestanka liječenja dapagliflozinom preporučuje učestalo praćenje nivoa glukoze u krvi

2373 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska Agencija za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se u toj državi povlači lijek Forxiga (dapagliflozin), u dozi od pet miligrama, koji služi za liječenje dijabetesa tipa 1.

"Lijek Forxiga (dapagliflozin) 5 mg od 25. oktobra 2021. godine više nije odobren za liječenje šećerne bolesti tipa 1, te se više ne smije koristiti kod navedenih bolesnika. Nosilac odobrenja AstraZeneka odlučio je ukinuti indikaciju lijeka Forxiga (dapagliflozin) u dozi od 5 mg u liječenju šećerne bolesti tipa 1", naveli su iz agencije, kako prenosi Hina.

Zabilježena je pojava dijabetesne ketoacidoze.

"Dijabetesna ketoacidoza poznata je nuspojava dapagliflozina, koja je u ispitivanjima u liječenju šećerne bolesti tipa 1 zabilježena kao nuspojava s čestom učestalošću (može se javiti u manje od 1 na 10 osoba)", navodi HALMED.

Navedeni lijek se, u dozi od 10 miligrama, nalazi na osnovnoj listi ljekova za 2021. godinu na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

"Pažljivo pratiti glukozu u krvi"

"Dodatne mjere minimizacije rizika za zdravstvene radnike i bolesnike više se neće primjenjivati. Navedene mjere su bile implementirane kako bi se smanjio rizik od razvoja dijabetesne ketoacidoze povezan uz primjenu dapagliflozina u liječenju šećerne bolesti tipa 1", piše HALMED.

Naglašavaju da se nakon prestanka liječenja dapagliflozinom preporučuje učestalo praćenje nivoa glukoze u krvi. Dozu insulina treba pažljivo povećavati kako bi se minimalizovao rizik od hipoglikemije.

Bonus video: