Šmit: Dodik je prijetnja po stabilnost BiH i regiona

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u izvještaju Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH upozorio da se ta država nalazi u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” mogućnost ponovnih sukoba

6657 pregleda 15 komentar(a)
Šmit, Foto: Rojters
Šmit, Foto: Rojters

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit ocijenio je da Republika Srpska sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na čelu, ugrožava mir i stabilnost, ne samo u toj zemlji, već i u regionu.

”BiH se suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda”, naveo je Šmit u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN o stanju u BiH.

On je upozorio da to može voditi ka poništenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako međunarodna zajednica ne bude reagovala na poteze Dodika i SNSD koji ga ugrožavaju, prenijela je Beta.

Sarajevski portal Klix, koji je prenio djelove Šmitovog izvještaja, navodi da je Dodik pomenut čak 61 put i da je okarakterisan kao glavna prijetnja po stabilnost BiH.

Dodik
Dodikfoto: Reuters

Šmit je dalje ocijenio da vrhunac krize predstavlja Dodikov poziv da se RS jednostrano povuče iz sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), i da se entitetu vrati ono za šta Dodik tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, sprovođenja zakona i obavještajnih službi.

”On (Dodik) je najavio izradu nacrta novog Ustava RS i odbacivanje svih ‘nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika’”, navodi se u izvještaju.

Šmit je naveo da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za sprovođenje zakona i policije RS, prenio je “Gardijan”.

Ako srpski separatisti ostvare prijetnju da ponovo formiraju sopstvenu vojsku, dijeleći nacionalne oružane snage na dva dijela, morale bi da budu angažovane dodatne međunarodne mirovne snage da zaustave srljanje u novi rat, upozorio je Šmit.

Šmit, bivši ministar u njemačkoj vladi, upozorio je da bi Dodikovi najavljeni planovi značili povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS i uspostavljanje Vojske RS, koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

”Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje povjerenja i bezbjednosti. To bi takođe značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTS, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno bezbjednosne agencije (OSA), uz mjere sprečavanja tih institucija da djeluju na teritoriji RS”, navedeno je u izvještaju.

Šmit je naveo je da ovaj potez Dodik naziva povratkom na “izvorni Dejton”, naglašavajući da je to politički pogrešan naziv zasnovan na pogrešnim tumačenjima Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, u praksi to znači da Dodikova politika ima za cilj da poništi mnoge teško stečene reforme u posljednjih 26 godina, a ne striktno pridržavanje Dejtonskog sporazuma.

”Ukratko, Dodik želi da povuče RS iz ustavnog poretka koji je uspostavljen prema Aneksu 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenom u Aneksu 10”, dodao je visoki predstavnik u BiH.

”To je jednako otcjepljenju bez proglašavanja”, naveo je Šmit u izvještaju generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Na očuvanju mira u BiH trenutno je angažovano 700 pripadnika Eufora, dok NATO i dalje ima formalno prisustvo sa sjedištem u Sarajevu, podsjeća “Gardijan”. Očekuje se da mandat EUFOR-a bude produžen ove nedjelje u Savjetu bezbjednosti UN. “Gardijan” je prenio da je Rusija zaprijetila da će blokirati rezoluciju ukoliko se iz nje ne uklone sve odredbe koje se odnose na visokog predstavnika, potencijalno potkopavajući Šmitov autoritet kao glavnog nadzornika Dejtonskog sporazuma.

Rasprava o situaciji u BiH u Savjetu bezbjednosti UN pomjerena je za danas, ili kasnije, ali ne poslije 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a, objavile su banjalučke “Nezavisne novine”. Ranije je bilo najavljeno da će Savjet bezbjednosti UN na jučerašnjoj sjednici razmatrati Šmitov izvještaj o stanju u BiH.

Šmit u izvještaju navodi da je Dodik nedavno otkrio svoj cilj - “nezavisna RS unutar dejtonske BiH”, dok su opozicione stranke u RS ocijenile da je ovo opasan put, ne samo za BiH, već i za RS, s obzirom na to da entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH i nemaju pravo da se odvoje od BiH.

Šmit je konstatovao da su državne institucije u BiH paralizovane još od juna, kada su sve stranke u RS, odlučile da se povuku iz državnih institucija, što je bio odgovor na odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

On je dalje obavijestio SB UN da je Dodik, mada je nedavno izjavio da njegove akcije nisu usmjerene na izazivanje sukoba, istovremeno upozorio da svaki pokušaj rušenja pravosudnih institucija na državnom nivou ili agencija za sprovođenje zakona bio dočekan silom.

”Rekao je da ako NATO interveniše, RS će tražiti pomoć neimenovanih ‘prijatelja’ za koje tvrdi da su ga uvjerili na njihovu spremnost u tom pogledu”, naveo je Šmit u izvještaju.

On je istakao da, kao visoki predstavnik i konačni tumač Dejtonskog sporazuma, smatra da vlasti RS već ozbiljno krše mirovni sporazum i da su ga spremne dalje kršiti, “potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu”.

”Ako neosporno uspiju u ovom poduhvatu, vlasti RS bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim se RS uklanja iz dejtonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, koji je sinonim za secesiju. Ignorisanje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja stvari - moglo bi imati opasne implikacije za region i šire”, upozorio je Šmit.

Portal Istraga.ba je prošlog mjeseca objavio da je Dodik prilikom susreta u Beogradu od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova zatražio vojnu pomoć ukoliko bi u skorom periodu došlo do oružanog sukoba u BiH.

Dodik je prekjuče izjavio da u SB UN neće biti usvojen Šmitov izvještaj o situaciji u BiH, ocijenivši da se radi o “propagandnom pamfletu”.

On je naveo da je Šmitov izvještaj “napisan u korist muslimana, da vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti”.

”Šmit je postao sluga bošnjačkog nacionalizma koji vri od mržnje prema drugima. BiH nema visokog predstavnika i on više nije ni u pokušaju. Ono što je napisao u izvještaju ga apsolutno diskvalifikuje u bilo kakvom razgovoru, pa taman ga sjutra u Savjetu bezbjednosti UN i imenovali za visokog predstavnika”, rekao je.

Građani jedini gubitnici

Alida Vračić, šefica istraživačkog centra “Populari”, rekla je za “Gardijan” da stalni i sve gori osjećaj krize omogućava liderima u BiH da prikriju neuspjeh svoje vladavine.

“Dodik je poludio, ali kolektivno se političari nadaju da će osvojiti bodove u ovoj krizi, a građani su jedini gubitnici, kao što se i očekivalo”, rekla je Vračić.

Prema njenim riječima, postojeća kriza u BiH je korisna jer jer skrajnula sve smislene rasprave poput one o činjenici da se Sarajevo guši u smogu, da su vlade na raznim nivoima u BiH pronevjerile novac tokom pandemije kovida-19, da je broj umrlih u Sarajevu zbog pandemije veći nego tokom rata, da pola zemlje živi u siromaštvu, da nijedna reforma nije završena, kao i da se u parlamentu BiH mjesecima ne raspravlja ni o jednom zakonu.

Eskobar u nedjelju u BiH

Portal Klix je objavio da Specijalni izaslanik američke administracije za Balkan, Gabrijel Eskobar, u nedjelju stiže u zvaničnu posjetu BiH.

Od njega mnogi očekuju da izađe s konkretnim rješenjima trenutne političke krize odnosno kreira proces deblokade institucija i spriječi rušenje institucija BiH, navodi portal.

Eskobar je prošle nedjelje u američkom Kongresu rekao da SAD zajedno sa EU rade na tome da osiguraju da se za bilo kakve nezakonite ili destabilizujuće akcije u BiH snose posljedice. Govoreći o mogućim sankcijama, naglasio je da one mogu biti usmjerene protiv pojedinaca, ali da i dalje ima prostora za dijalog.

”Ako je postojala bilo kakva sumnja u to da je BiH mjesto velikog geopolitičkog sukoba između NATO i Rusije, ona je sada otklonjena. Ipak, bojim se da ključne zapadne prijestonice i dalje biraju da se pretvaraju da to nije slučaj, dodatno ugrožavajući obične Bosance”, objavio je na Tviteru politički analitičar Jasmin Mujanović.

Bonus video: